Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Norma John vann UMK 2017

Från 2017
Uppdaterad 29.01.2017 14:54.
Norma John vann UMK 2017.
Bildtext Norma John är färska och glada UMK-vinnare
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Nu är det avgjort! Norma John vann UMK på lördagkvällen och får därmed börja packa väskorna inför Eurovision Song Contest. Publiken var i slutändan helt ense med de internationella jurygrupperna.

Tävlingen för ny musik, UMK, dundrade på i två intensiva timmar i Metro Arena i Esbo. I år avgjordes allt under en och samma kväll i en, bokstavligen, eldfängd tillställning - värmen från eldkastarna kändes upp på läktaren redan från Emmas inledningsnummer.

När förhandsrösterna avslöjades tidigare i veckan var det just Emma Sandström från Karleby och hennes Circle of light som sprang i cirklar runt konkurrenterna. Nästan en tredjedel av förhandsröstarna ville se henne som vinnare.

Men, lägg till jurygrupperna och rösterna som ramlade in under direktsändningen, och resultatet blev i stället en guldmedalj kring halsen på Lasse och Leena i Norma John.

Internationella röster stod för hälften

Tio internationella jurygrupper höll ett öga på de tävlande och hade lika många poäng att dela ut som publiken här i Finland.

De gav sina tolvpoängare så här:

Frankrike - Emma
Island - Norma John
Estland - Norma John
Spanien - Norma John
Sverige - Lauri Yrjölä
Lettland - Norma John
Storbritannien - Norma John
Norge - Zühlke
Israel - Anni Saikku
Ukraina - My First Band

De internationella specialisterna ville alltså ganska tydligt skicka Norma John till Kiev och Eurovision Song Contest. Förhandsrösterna placerade Norma John först på en femteplats.

Drama och socker

Det var två uppenbart lättade vinnare som mötte pressen när publiken i Esbo börjat traska hemåt för kvällen.

- I dag har det inte riktigt gått att äta något, nu är allt som en dimma, sa Leena Tirronen och pustade ut mellan fotoblixtarna.

- Det som känns i hjärtat nu är att den här låtens historia och drama berörde folk, sa Lasse Piirainen.

I en tidigare intervju för Svenska Yle sa duon skämtsamt att framgångsreceptet för Norma John är en blandning av just drama - och socker.

- Jo, mycket socker blev det i kväll, och låten står för dramat. Jag trodde inte att jag skulle kunna vara nervös, men jodå. Och jag behövde ju inte ens sjunga, sa Lasse.

För vinnarna väntar ingen vila. Nu ska showen finslipas ytterligare för att maximera Finlands chanser i Eurovision-tävlingen. I år avgörs den i Kiev, Ukraina. Ringa in den 9-13 maj i kalendern.

Här kan du se hela sändningen:

Programmet är inte längre tillgängligt
UMK 2017 - Tävlingen för ny musik: UMK17 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln