Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Här är outsidern som utmanar Angela Merkel i kanslervalet: Martin Schulz

Från 2017
Uppdaterad 29.01.2017 17:34.
Martin Schulz
Bild: Lehtikuva / AFP / Tobias Schwarz

De tyska socialdemokraterna har officiellt utsett sin kanslerkandidat inför förbundsdagsvalet i september. Man hoppas att Europaparlamentets tidigare talman Martin Schulz på allvar ska kunna utmana den sittande kanslern Angela Merkel.

Nyheten kom som en blixt från klarblå himmel. Länge utgick de flesta inom parti och politik från att de tyska socialdemokraternas förbundskanslerkandidat skulle heta Sigmar Gabriel.

I en intervju i tisdags bjöd Gabriel ändå på en stor överraskning då han meddelade att han inte står till förfogande för en kandidatur.

Gabriel har motiverat sitt avhopp med att det handlar om partiets överlevnad. Gabriel har redan länge varit en omstridd partiledare och många anser att han är åtminstone en delorsak till socialdemokraternas kräftgång.

I samma intervju meddelade Gabriel också att han kommer att lämna ordförandeposten inom SPD.

Efter att Gabriel släppte bomben i tisdags har de personella förändringarna gått i rask takt. Den tidigare ekonomiministern Gabriel är nu utrikesminister i stället för Frank-Walter Steinmeier som om några veckor väntas bli vald till Tysklands president.

Martin Schulz å sin sida förbereder sig för att ta över partiledarposten samt att leda kampanjen inför förbundsdagsvalet den 24 september.

Inrikespolitiskt fläckfri

Martin Schulz är i Tyskland känd som bokhandlaren från Würselen. År 1974 gick han med i det socialdemokratiska partiet och år 1987 valdes han till borgmästare i sin hemstad.

Borgmästarposten höll han fast vid också efter att han för första gången blev invald i Europaparlamentet år 1994.

Trots att han under åren i Europaparlamentet har blivit mycket känd för de flesta tyskar är han samtidigt något av en outsider i den tyska politiken.

Han har byggt upp hela sin karriär i Bryssel och Strasbourg, vilket betyder att han inte släpar på samma inrikespolitiska barlast som till exempel den tilltänkte kandidaten Gabriel.

Samtidigt kommer förstås den här bakgrunden att vara en av de främsta kritikpunkterna mot honom i den kommande valkampen.

De politiska motståndarna kommer utan tvekan att ta fasta på att han inte har tillräcklig inrikespolitisk kännedom och inte är insatt i de specifikt tyska frågorna.

Europavänlig linje

Under de senaste åren har Schulz blivit en av de mest synliga profilerna inom Europeiska unionen, något han själv också synbart har njutit av.

För många européer blev han känd som socialistgruppens toppkandidat i EU-valet år 2014, för många tyskar genom sitt gräl med den italienske regeringschefen Silvio Berlusconi år 2003.
Den senare ansåg att Schulz skulle passa bra för en filmroll som vakt vid ett av nazisternas koncentrationsläger.

I valkampanjen kommer Schulz med största sannolikhet att fortsätta på sin mycket EU-vänliga linje, vilket kommer att göra honom till en måltavla för högerpopulisterna inom AfD.

De övriga mestadels Europavänliga partierna kommer däremot att ha en svår uppgift i att överträffa Schulz EU-vänlighet och framför allt EU-kännedom.

Redan i sitt första tal som tilltänkt kandidat betonar Schulz att han inte kommer att använda en diskreditering av EU som slagträ i valdebatten.

- Högerpopulisterna inom AfD är inget alternativ för Tyskland utan en skam för landet, konstaterar Schulz.

Problem med partiet

Om Tysklands förbundskansler skulle väljas genom ett direkt personval så skulle det för tillfället vara dött lopp mellan Martin Schulz och Angela Merkel.

En opinionsmätning som rundradiobolaget ARD har låtit göra visar att Schulz är en betydligt tuffare utmaning för Merkel än vad Sigmar Gabriel skulle ha varit.

Schulz största problem är ändå hans socialdemokratiska parti, som under de senaste åren för det mesta har tvingats vänja sig med dalande siffror i val och opinionsmätningar.

För tillfället ligger socialdemokraternas väljarstöd på för partiet blygsamma 23 procent. Det här trots att man i regeringsställning har lyckats förverkliga många för partiet viktiga projekt, bland annat införandet av en minimilön för några år sedan.

För många väljare förblir SPD ändå bara en medgörlig juniorpartner i Merkels regering.

Fritt fram för Schulz

En stor del av socialdemokraternas problem har förknippats med den långvarige ordföranden Gabriel. Som ekonomiminister försvarade han frihandelsavtalen Ceta och TTIP, vilket väckte en hel del protester inom det egna partiet.

I det senaste ordförandevalet fick han därför en knäpp på näsan. Endast med rekordlåga 74 procent av rösterna vid partidagen fick Gabriel förnyat förtroende.

Med den betydligt mer folkliga Schulz hoppas man nu kunna utmana Merkel och få till stånd ett uppsving för partiet.

I motsats till Gabriel har bokhandlaren nämligen en trumf på hand. Schulz har under de senaste tre åren inte suttit i Merkels regering.

Det betyder att han inte kan göras direkt ansvarig för regeringens arbete och att han under de kommande månaderna inte behöver vara det minsta lojal mot den sittande kanslern.

Den tyska valkampen lär alltså komma igång på allvar redan idag.

- Målet är att vi ska bli starkaste poltiska kraft i landet och jag ställer förstås upp med avsikten att bli Tysklands förbundskansler, konstaterade Schulz i sitt tal under söndagseftermiddagen.