Domare stoppar avvisningar baserade på Trumps dekret
En federal domare i USA har gett order om att myndigheterna inte får avvisa personer som anlänt till USA med giltigt visum, även om personerna kommer från sju länder med tillfälligt inreseförbud.
Beslutet gäller de människor som har hållits kvar på amerikanska flygplatser.
Domaren Ann Donnelly i New York fattade beslutet efter att advokater från rättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) ansökte om det här med anledning av att inresande från vissa muslimska länder tagits i förvar på flygplatser runt om i landet.
De berörda personerna kommer från sju länder som belagts med tillfälligt inreseförbud. President Donald Trump gav på fredagen order om inreseförbud för personer från Irak, Iran, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien.
Både flyktingar och resenärer
Domarens beslut skyddar både flyktingar som beviljats asyl och personer med giltigt visum. Beslutet skyddar personer som hotas av avvisning tillbaka till det land de kommit ifrån. Beslutet väckte jubel i en folksamling utanför domstolen i Brooklyn.
Det är oklart i det här skedet om de personer som berörs av beslutet kommer att släppas in i USA eller om beslutet bara innebär att de inte kan tvingas återvända till det land de kommit ifrån.
ACLU bedömer att domarens beslut kommer att hjälpa 100-200 personer.
En källa vid USA:s inrikessäkerhetsdepartement DHS säger till Reuters att cirka 375 personer berörs av domarens beslut. Av dem är 109 på väg till USA, men har vägrats inresa. Ytterligare 173 personer har inte släppts ombord på flyg på väg till USA.
Permanent uppehållstillstånd
De amerikanska gränsmyndigheterna har meddelat att inreseförbudet gäller även kabinpersonal, meddelar branschorganisationen International Air Transport Association (IATA) i ett e-postmeddelande till flygbolag.
IATA säger att de med permanent uppehållstillstånd i USA i form av ett så kallat green card inte berörs av inreseförbudet.
Enligt inrikessäkerhetsdepartementets tillförordnade talesman Gillian Christensen berörs även personer med permanent uppehållstillstånd i USA av inreseförbudet.
En regeringskälla uppger för nyhetsbyrån Reuters att personer med permanent uppehållstillstånd som lämnat USA och vill återvända, måste besöka en amerikansk ambassad eller ett konsulat för att genomgå en rutinmässig kontroll innan de kan återvända.
En anonym säkerhetskälla uppger för nyhetsbyrån AP att alla inresande med permanent uppehållstillstånd i USA i går släpptes in i landet efter att ha beviljats ett specialtillstånd. Källan uppgav att frågan om inresa avgörs från fall till fall.
Demonstrationer mot dekretet
Hundratals personer inklusive två kongressledamöter från demokraterna deltog i går i en demonstration på Kennedy-flygplatsen i New York. De demonstrerade mot att ett tiotal personer tagits i förvar på flygplatsen till följd av Trumps inreseförbud.
Demonstranterna krävde att personerna släpps in i landet. Bland personerna fanns två iranier som tidigare fått beskedet att de får komma till USA eftersom de arbetat för den amerikanska militären.
En av iranierna släpptes in i landet medan demonstrationen fortfarande pågick. Han berömde å ena sidan USA som ett fantastiskt land, men var besviken över att han tagits i förvar.
Artikeln uppdateras klockan 09:11 med följande stycke: En anonym säkerhetskälla uppger för nyhetsbyrån AP att alla inresande med permanent uppehållstillstånd i USA i går släpptes in i landet efter att ha beviljats ett specialtillstånd. Källan uppgav att frågan om inresa avgörs från fall till fall.
Medan beslutets syfte är att skydda USA från terror, konstaterade flera terrorexperter att risken för terrorattacker snarare kan komma att öka. Många har också ifrågasatt varför Saudiarabien inte fanns med bland de sju länderna, trots att en majoritet av terroristerna den 11 september var saudier och trots att den saudiska wanhabitiska tolkningen av Islam ofta pekas ut som en inspirationskälla för terrorister och extremister.
― Sveriges Radio