Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hyllad Kurri oroad över målmängden i NHL: ”Hellre 7–6 än 2–1”

Från 2017
Uppdaterad 29.01.2017 11:00.
Jari Kurri presenterades som en av NHL:s 100 främsta genom tiderna.
Bildtext Jari Kurri presenterades som en av NHL:s 100 främsta genom tiderna.
Bild: AFP / Lehtikuva

En rörd Jari Kurri hyllades i helgen som en av NHL:s 100 bästa spelare genom tiderna. Och målsprutan passade samtidigt på att slå ett slag för offensiv gladhockey.

Över 600 mål i NHL hjälpte Jari Kurri att ta en plats på ligans egen lista över de 100 främsta spelarna.

Kurri var på plats i Los Angeles under festligheterna och han berättar för Yle att det enda som bekymrar honom i dagens NHL är antalet mål i matcherna.

– Folk betalar stora summor för att få se stjärnorna. Och folk vill se mål. Hellre ser jag matcher som slutar 7–6 än 1–0 eller 2–1, säger Kurri.

– Spelet har förändrats och fast det är snabbt finns det inget utrymme på isen. Jag hoppas att de skickligaste spelarna skulle få plats också i fortsättningen, säger den finländska hockeylegenden till Yle.

"Stor hedersbetygelse"

Jari Kurri var tillsammans med Teemu Selänne de två finländska spelare som rymdes med bland NHL:s hundra främsta. En utmärkelse som gladde väldigt mycket.

– Det här är en oerhört stor hedersbetygelse för mig, Teemu och finländsk ishockey. Visst är det här en väldigt fin ära.

– Ligan har en lång historia med gott om fina spelare och så tar man med mig i ett sånt sällskap. Det är svårt att beskriva känslan i ord, säger Kurri.

"Gretzky så klart i farten"

NHL:s All Star-helg i Los Angeles var också en chans för den tidigare Kingsspelaren Kurri att besöka sin gamla hemstad – och träffa gamla kompisar.

– Gretzky var så klart i farten igen. Han njuter alltid av såna här tillställningar och lyckas på ett fint sätt uppmärksamma alla. Det samma gäller Mario Lemieux, otroliga killar.

– Och visst var det kul att plötsligt sitta i samma rum som Bobby Orr, Phil och Tony Esposito och såna som jag minns från min barndom, spelare som vi ville vara när vi spelade på gården. Nu fick jag finnas i händelsernas centrum med såna hjältar, verkligen en ära.