Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Benoît Hamon eller Manuel Valls väljs i kväll till socialisternas presidentkandidat

Från 2017
Uppdaterad 29.01.2017 14:10.
Benoît Hamon och Manuel Valls
Bildtext Benoît Hamon och Manuel Valls
Bild: EPA

Den andra omgången av socialisterna primärval ordnas i dag i Frankrike. Det är Benoît Hamon eller Manuel Valls som väljs till socialisternas kandidat i presidentvalet i maj.

Den tidigare utbildningsministern Benoît Hamon fick flest röster i den första omgången av vänsterns primärval.

Benoît Hamon har sagt att han vill legalisera cannabis och ge alla vuxna i Frankrike en medborgarlön på 750 euro per månad. Hamon blev populär då han ledde en grupp parlamentariker som motsatte sig Valls. Hamon lämnade regeringen år 2014 eftersom han var missnöjd med Valls företagsvänliga politik.

Den tidigare premiärministern Manuel Valls betecknar sig själv som en kämpe mot populism och vill arbeta med reformer som gynnar företag. Den 54-åriga Valls är född i Spanien men fick som 20-åring medborgerliga rättigheter i Frankrike. Han har lovat sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagare, och han vill förstärka polis och försvar.

Frankrikes sittande president François Hollande meddelade i december att han inte ställer upp för omval.

Många favoriter på olika håll i presidentvalet

Den socialistiska presidentkandidaten kommer nu att ställas mot mer populära kandidater både från yttervänstern och ytterhögern - partier som rider på missnöjet med immigrationen och den ekonomiska stagnationen.

Center-högerns François Fillon är enligt mätningar förhandsfavorit i presidentvalet.

Han väntas ändå möta hårt motstånd både av den obundna kandidaten och tidigare finansministern Emmanuel Macron och av ytterhögerns Marine le Pen.

Fillon har rört sig högerut, särskilt i frågor som rör invandrare på grund av trycket från Le Pen. Le Pen har utlovat hårda tag mot invandring och radikala islamister. Fillon har också skärpt sin ton eftersom frågan dominerar valkampanjen.

Högerkandidaten Francois Fillon krävde bl.a årliga invandrarkvoter då han höll valmöte i Nice på onsdag kväll
Bildtext Högerkandidaten Francois Fillon har krävt bland annat årliga invandrarkvoter.
Bild: EPA/SEBASTIEN NOGIER
Den förre ekonomiministern och obundne mittenkandidaten Emmanuel Macron har seglat upp som ett överraskningsnamn som kan nå den andra valomgången
Bildtext Den förre ekonomiministern och obundne mittenkandidaten Emmanuel Macron är överraskningsnamnet som kan nå den andra valomgången
Bild: EPA/IAN LANGSDON
Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen kommenterade valresultatet den 22 mars 2015
Bildtext Nationella Frontens Marine Le Pen väntas vinna presidentvalets första omgång men förlora i finalen.
Bild: EPA/YOAN VALAT

Diskussion om artikeln