Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tredje iskarusellen - den här gången i Kyrkslätt

Från 2017
Uppdaterad 30.01.2017 10:23.
Kyrkslätt fick egen iskarusell - Spela upp på Arenan

Världens hittills största iskarusell snurrade i gång på sjön Humaljärvi i Kyrkslätt. Den är 58 meter i diameter och väger nästan tusen ton.

Tre timmar har gått åt till att såga upp det enorma hålet i isen på sjön. Isen är trettio centimeter tjock. Men utombordsmotorerna under iskarusellen behöver inte ens startas den här gången.

- Den snurrar utan motorer, folk sparkar själva fart. Men med en så här stor massa så skulle den snurra också en timme efter att man stängt av utombordsmotorerna, säger mannen bakom iskarusellen, Janne Käpylehto.

Världsrekord en gång i veckan

Karusellen på Humaljärvi vid Wohls gård är Käpylehtos tredje iskarusell och karusellerna växer hela tiden. Den här är världens hittills största med sina 58 meter i diameter och en vikt på tusen ton. Nästa vinter planerar Käpylehto att såga upp karusell som är en hel kilometer i diameter.

Karusellerna har varit en succé. De har genom sociala medier fått stor uppmärksamhet också utomlands och Käpylehtos avsikt var redan från början att sätta Finland på världskartan.

- Redan före jag sågat en enda centimeter så bestämde jag att videon ska ha tio miljoner visningar. Och nu har den siffran mångdubblats, säger han.