Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittisk petition mot Trumps statsbesök får hundratusentals namn

Från 2017
Vaktombyte vid Buckingham Palace i London.
Bildtext Vaktombyte vid drottningens residens Buckingham Palace i London.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Hundratusentals britter hade på kort tid på söndagen skrivit på en medborgaradress om att stoppa den amerikanska presidenten Donald Trumps planerade statsbesök i Storbritannien.

Enligt brittisk lag måste regeringen nu ge ett svar på petitionen och frågan kan tas upp till behandling i parlamentet.

Petitionen konstaterar att Trump visserligen ska tillåtas komma till Storbritannien som amerikansk regeringschef, men att han inte bör få avlägga officiellt statsbesök.

- Det skulle vara genant för Hennes Majestät Drottningen.

Donald Trumps väldokumenterade kvinnohat och vulgaritet gör honom olämplig att bli mottagen av drottningen och prinsen av Wales, heter det i medborgaradressen som lanserades på lördagen.

Trump fick inbjudan till statsbesök då premiärminister Theresa May besökte Vita huset i fredags. Statsbesök är i protokollet den högsta formen i det officiella umgänget mellan stater.

Då en annan statschef besöker Storbritannien står drottning Elizabeth värd i egenskap av brittisk statschef.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn uppmanade på Twitter sina följare att underteckna petitionen. Utrikesminister Boris Johnson skrev att det är fel att stigmatisera folk utifrån deras nationalitet.

Även Skottlands första minister Nicola Sturgeon sade sig vara emot ett statsbesök så länge som inreseförbudet mot flyktingar och medborgare från vissa länder är i kraft.

Premiärminister May försökte under besöket i USA övertala Trump att ge Storbritannien ett handelsavtal som kompenserar för det kommande utträdet ur EU. Parterna kom överens om att genast börja förhandla om saken.

May var länge ovillig att kommentera Trumps beslut om att stoppa inresa för medborgare från vissa muslimska länder, men meddelade till slut att hon "inte instämmer i den här inställningen".

På söndagseftermiddagen lät hon meddela att hon uppmanat sin inrikes- och utrikesminister att ta upp inreseförbudet med sina amerikanska kolleger.

Diskussion om artikeln