Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Antti Rinne överlägsen inför ordförandevalet, Trump försvarar dekretet, fem döda i moskéskjutning i Quebec

Från 2017
SDP:s ordförande Antti Rinne.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig inför dagen.

Läget utrikes:

Fem människor har dött i en skjutning i Quebec i Kanada. Polisen har inte bekräftat antalet döda. Enligt vittnesuppgifter gick tre beväpnade män in i en moské under kvällsbönen och öppnade eld. Två misstänkta har gripits.

Trump försvarar sitt immigrationsdekret och hävdar att det inte är frågan om ett muslimförbud. Dekretet som undertecknades i fredags, och som förbjuder medborgare i sju länder med muslimsk majoritet att resa in i USA, har under veckoslutet orsakat kaos. Myndigheterna är osäkra på hur dekretet ska tolkas samtidigt som protester uppstått på flera flygplatser runtom i USA..

Läget inrikes:

Antti Rinne (SDP) är klar favorit i det kommande ordförandevalet, visar Helsingin Sanomats enkät. Då man frågat partiets anhängare får Rinne ett stöd på 56 procent, medan Timo Harakka får 17 procent och Tytti Tuppurainen 13 procent. Siffrorna liknar de som Yles enkät gav då kongressdelegaterna tillfrågades. I den enkäten får Rinne ett stöd på 52,7 procent.

Rekryteringen av en ny chefredaktör för Åbo Underrättelser är igång, efter att Pär Landor förra veckan meddelade att han lämnar posten. Inom mediebolaget hoppas man på en tekniskt bevandrad person som kan lotsa tidningarna genom den digitala utvecklingen.

Vädret: Mulet och i de södra och mellersta delarna disigt. I hela landet förekommer regn, snöblandat regn eller snöfall. Temperaturen är mestadels -1...+2 grader, i norr lite kallare.

Diskussion om artikeln