Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stjärnviolinisten Miura debuterar med ny Stradivarius i Åbo

Från 2017
Uppdaterad 30.01.2017 11:04.
Fumiaki Miura.
Bildtext Fumiaki Miura.
Bild: Yuji Hori

På torsdag har Åbo filharmoniska orkester konsert med två unga solister. Konserten Bohemeri har väckt så mycket uppmärksamhet att den redan är slutsåld, meddelar orkestern.

Den 23-åriga japanska viloinsten Fumiaki Miura gör sitt första offentliga uppträdande med sin nya Stradivariusviolin "Ex-Viotti", byggd i Cremona år 1704. Instrumentet har lånats till honom av Nippon Violin Foundation. Miura blev 2009 känd som den yngsta vinnaren någonsin i den internationella Joseph Joachim-violintävlingen i Hannover.

Den 19-åriga finsk-holländska cellisten Jonathan Roozeman har likaså nått framgångar i internationella tävlingar. Under säsongen 2016/17 är han Sinfonia Lahtis residensartist.

Konserten Bohemeri dirigeras av tyska Anja Bihlmaier och på programmet står Johannes Brahms så kallade dubbelkonsert, konsert för violin och cello, samt Antonín Dvořáks symfoni nr 8.

Trots att själva konserten på torsdag kväll är slutsåld, så kan skol- och daghemsgrupper samt kulturkortsinnehavare följa med den öppna generalrepetitionen tidigare samma dag. De öppna generalrepetitionerna är gratis.

Diskussion om artikeln