Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill inte längre riva upp kärnavtalet med Iran

Från 2017
Uppdaterad 30.01.2017 11:06.
President Donald Trump i samtal med Saudiarabiens kung Salman enligt ett officiellt fotografi från Vita huset
Bildtext President Donald Trump i samtal med Saudiarabiens kung Salman enligt ett officiellt fotografi från Vita huset
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

USA:s president Donald Trump gör en tvärvändning och återtar sina hotelser om att han tänker riva upp kärnenergiavtalet med Iran som undertecknades år 2015.

Vita huset uppger i ett kort uttlande att Trump vill att avtalet efterföljs "rigoröst."

Det överraskande beskedet kom efter ett telefonsamtal mellan Trump och Saudiarabiens kung Salman i helgen.

Trump har hotat att riva upp avtalet mellan Iran och stormaktsgruppen P5+1 som utgörs av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar plus Tyskland.

Inga detaljer

USA har inte avslöjat detaljer om samtalet men Saudiarabiska medier bekräftade på måndagen att samtalet ägde rum under veckoslutet.

Oljerikets officiella nyhetsbyrå SPA ger inga andra detaljer än att ledarna "hade identiska åsikter" om allt som diskuterades.

SPA skriver att Trump och Salman var överens om hur man skall "bekämpa terrorism och dem som försöker undergräva regionens stabilitet."

Saudiarabien har liksom USA länge haft mycket ansträngda relationer med Iran som saudierna betraktar som sin största regionala rival.

Kung Salman och Barack Obama i Vita Huset i september 2015
Bildtext Kung Salman träffade president Barack Obama i Vita huset år 2015. Obama har uppmanat både Trump och Saudiarabien att respektera kärnavtalet med Iran
Bild: EPA/Olivier Douliery

Israel backar också?

Även USA:s nära allierade Israel verkar ge aningen efter, åtminstone i sin retorik.

Premiärminister Benjamin Netanyahu som tidigare krävde i hårda ordalag att avtalet rivs upp omedelbart, säger nu att att det finns olika sätt att omintetgöra det.

Netanyahu lovar att diskutera frågan med Trump då de träffas i Washington.

Affärer med Iran

EU, Ryssland och Kina har däremot sagt klart ifrån att de inte har några avsikter att säga upp avtalet oavsett vad USA gör.

Relationerna mellan USA och Iran har snabbt försämrats sedan president Barack Obama lämnade ansvaret till sin efterträdare.

Trump beslöt i fredags att neka visum medborgare från Iran och Iran visum och hotar för sin del att införa inreseförbud för amerikaner.

Det kan äventyra affärer som Irans köp av amerikanska passagerarplan från USA.

Konflikter mellan USA och Iran gynnar det ökande ekonomiska samarbetet mellan Iran och länder som Frankrike, Ryssland, Tyskland och Kina på USA:s bekostnad.

Diskussion om artikeln