Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Benjamin gick från klient till socialarbetare

Från 2017
Benjamin Sidorov som sitter på en parkbänk.
Bildtext Benjamin Sidorov tycker att klientens perspektiv borde lyftas upp i undervisningen.
Bild: Privat

En trasslig uppväxt gjorde att Benjamin Sidorov hade mycket kontakt med socialen. Det här är något som hjälper honom i dag, när han själv jobbar som socialarbetare.

När Benjamin Sidorov bestämde sig för att börja studera valde han ett ämne han trodde sig vara bra på, nämligen att hjälpa andra som har det svårt. Han började studera på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet och under sitt andra studieår skickade han ansökningar till alla svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland som han kunde komma på. Det blev sammanlagt över 40 ansökningar.

- De var alla likadana men det går att få dem att se mer personliga ut om du bara byter ut kommunens namn. Men du ska ha bra koll på det då också, säger Benjamin.

Blev napp på Åland

Åland som har 16 kommuner fick en rätt så stor del av ansökningarna, och hos Eckerö kommun fick han napp. Först som sommarjobbare år 2015 och sedan med längre kontrakt.

- Efter den första sommaren fortsatte jag studera och under det sista studieåret ringde chefen och frågade om jag ville komma tillbaka igen till sommaren, och att jag då skulle få stanna längre.

Om du har kandidatexamen kommer du att få jobb för det är jättestor brist på socialarbetare.

Benjamins kontrakt gick egentligen ut för en månad sedan men har nu förlängts till december 2017.

- Behovet är ganska stort här just nu. Det är mycket inom barnskyddet och där krävs det en hundraprocentig tjänst, säger Benjamin.

Brist på socialarbetare

Benjamin upplever det inte som svårt att få jobb som socialarbetare. För att vara behörig socialarbetare måste du ha en magisterexamen, men för ett vikariat går det bra med endast kandidatexamen.

- Om du har din kandidatexamen kommer du nog att få jobb för det är jättestor brist på socialarbetare, säger han.

Svenskspråkiga socialarbetare är särskilt eftertraktade eftersom många kommuner har en skyldighet att kunna ge service på svenska.

Ett tungt jobb

Benjamin tror att en orsak till bristen på socialarbetare är att det är ett tungt jobb.

- Jag tror inte folk orkar med det här jobbet så länge. När jag var på praktik vid Östra centrums barnskydd så berättade en som jobbade där att man oftast orkar ungefär ett och ett halvt år och sedan byter man jobb.

Om du inte har dina egna problem i skick så kommer det att kväva dig.

Det betyder alltså att det är stor omsättning på socialarbetarna vilket gör det lätt att hoppa in eftersom det oftast finns lediga vikariat.

- För att orka i längden måste man nog ha ett speciellt psyke. Kanske man måste vara lite knäpp, säger Benjamin.

Träffar ofta människor som mår dåligt

Det tunga i arbetet är att du jobbar med människor som mår väldigt dåligt. De som börjar må bra jobbar du sedan inte längre med.

- Om du inte har dina egna problem och din bakgrund i skick så kommer det att kväva dig, säger Benjamin.

Det finns avdelningar som är lite lugnare medan barnskyddet är bland de tyngsta.

- Här stöter du på familjer där det förekommer våld, droger och alkoholproblem. Du får oftast också ta mycket skit för att du kommer in och bryter den här verkligheten som vi då bedömer att inte är bra för barnet. Föräldrarna kan ofta bli väldigt upprörda, säger Benjamin.

Bra om socialarbetaren har upplevt samma sak

Vi undrar om det inte är svårt att undgå att själv bli väldigt berörd av situationerna man som socialarbetare stöter på i jobbet? Benjamin tror mycket handlar om vad man själv upplevt i barndomen.

- Om du är van hemifrån att det kan vara lite stökigt så är det inte så konstigt att också se det i jobbet varje dag. Du kan i viss mån förstå det på ett sätt som gör att du inte blir så berörd alla gånger. Du kan bli orolig och ledsen för barnet, men i stället för att ta det in i hjärtat lägger du det i en liten låda bredvid hjärtat. Det är lättare att göra så.

Från klient till socialarbetare

Benjamin är själv inget undantag. Han har haft mycket kontakt med socialarbetare – både som barn och som vuxen.

- Det är lite som att jag bytt från klient till socialarbetare. Det bästa med det är insikten om att det inte är så stor skillnad på vilken sida om bordet jag sitter. Båda är människor och det kan hända vad som helst i livet som gör att man måste fråga om hjälp. Just nu får jag ge hjälp istället för att ta emot den, men det där kan ändra över en natt.

Kan man bli socialarbetare utan att ha en trasslig bakgrund?

- Om du vill stödja utsatta människor och har intresse av att hjälpa så räcker det nog bra till. Fördelen är att man har en viss förståelse för hur det är att vara klient, om man själv varit det. Men den förståelsen kan du nog få ändå under jobbets gång.

Studierna borde ha klientperspektiv

Benjamin tycker att klienterna borde komma fram mer i studierna. Nu är det ofta så att det är en socialarbetare eller forskare som berättar om till exempel familjevåld eller ekonomisk utsatthet. Det ger en viss insikt, men Benjamin efterlyser ändå klientens syn på det hela.

- Vi fick aldrig möta en klient som berättade om sina erfarenheter. Om jag skulle bestämma skulle jag vända på det. Grundtankesättet borde komma från klienten och inte från den som sitter och gör beslut om den människan.

Vi fick aldrig möta en klient som berättade om sina erfarenheter.

Benjamin säger att det här är ett ganska nytt tankesätt som nu håller på och sprider sig vidare ut i forskarvärlden. Tidigare stod socialarbetaren över klienten och tog beslut över hens huvud. Det var då ointressant att veta vad klienten tyckte eftersom socialarbetaren ändå visste bäst.

- Det är något som håller på att förändras, och brukaren av socialtjänsten blir jämställd med socialarbetaren. På det här sättet kan brukaren berätta vad som hjälpte och vad den behövde, och så kan socialarbetaren berätta hur de kan erbjuda det stöd som klienten efterlyste.

Serien ”Mitt första jobb”

X3M tar reda på hur du kommer ut i arbetslivet och om studierna motsvarar yrket. Finns det fler yrken du är nyfiken på eller vill du berätta om hur du fick jobb? Kommentera gärna!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln