Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En miljon vill inte ha Trump på statsbesök till Storbritannien - Downing Street tänker inte backa

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 10:15.
En anti-Trump demonstration i London i samband med Donald Trumps installation i januari 2017.
Bildtext Londonbor demonstrerade utanför USA:s ambassad den 20 januari.
Bild: EPA/WILL OLIVER

Den brittiska regeringen kommer inte att stoppa USA:s president Donald Trump från att avlägga ett officiellt statsbesök i Storbritannien, rapporterar BBC. Över en och en halv miljon britter har tillsvidare under veckoslutet undertecknat ett initiativ för att stoppa det planerade statsbesöket.

Petitionens initiativtagare och de undertecknade anser i adressen att Trump "på grund av sitt väldokumenterade kvinnohat och vulgaritet inte är lämplig att bli mottagen av drottning Elizabeth II och prinsen av Wales".

Källor på Downing Street konstaterar ändå att det vore populistiskt att dra tillbaka inbjudan när den redan är framförd och tackad ja till.

- USA är en stor, viktig allierad. Vi måste tänka långsiktigt, sade källan till BBC.

"Omöjlig sits för drottningen"

Också flera brittiska politiker har offentligt kritiserat det planerade statsbesöket efter att Trumps immigrationsdekret trädde i kraft.

Oppositionsledaren James Corbyn uppmanade på Twitter människor att skriva under petitionen och konstaterade att Theresa May sviker det brittiska folket om hon inte skjuter upp statsbesöket och fördömer Trumps handlingar.

Ledaren för liberaldemokraterna Tim Farron är på samma linje när han säger att Trumps besök bör läggas på is tills inreseförbudet har hävts.

- Annars försätter Theresa May drottningen i en omöjlig sits där hon tvingas välkomna en man som portar brittiska medborgare enbart på basis av deras tro, sade Farron.

Labourpartiets Dan Jarvis säger i The Telegraph att det brittiska underhuset sannolikt kommer att diskutera inreseförbudet på måndagen.

Enligt tidningen planeras det också flera demonstrationer i hela landet mot statsbesöket på måndagskvällen, bland annat utanför premiärministerns residens på Downing Street.

Också Londons borgmästare Sadiq Khan vill att statsbesöket skjuts upp.

Statsbesöket offentliggjordes under Theresa Mays och Donald Trumps gemensamma presskonferens i Washington i fredags. Det finns inte ännu något datum, men besöket väntas äga rum senare i år.

Diskussion om artikeln