Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jari Kuusisto fortsätter som rektor för Vasa universitet

Från 2017
Jari Kuusisto
Bildtext Jari Kuusisto.
Bild: Katja Lösönen / www.katjalosonen.com

Jari Kuusisto fortsätter leda Vasa universitet fram till slutet av år 2020. Styrelsen för universitetet fattade det här beslutet eftersom Suvi Ronkanen, som valdes till rektor år 2014 återhämtar sig från en svår sjukdom. Hon fortsätter istället som rådgivare på deltid.

Kuusisto har fungerat som rektor sedan juni 2015.

- Det krävs en tydlig ledarroll och långsiktighet nu när universiteten ska förnyas, säger styrelseordförande Johnny Åkerholm.

- Suvi Ronkanes återhämtning går till all lycka bra och hennes breda kompetens i att utveckla forskningen är ett viktigt komplement i en verksamhet som förändras i snabb takt.

Stärker spetsområden

Under våren kommer Vasa universitet att fatta beslut om att stärka forskningen. Utbildningen ska också utvecklas och moderniseras, sägs det i ett pressmeddelande.

- Vi har valt att stärka våra spetsområden. Den verksamhet som får mindre statsstöd måste anpassas efter verkligheten, säger rektor Jari Kuusisto.

I augusti kommer all språkvetenskap att flyttas över till Jyväskylä universitet. Omställningen berör 700 studerande och 30 anställda. Det är utbildning i engelska, tyska, nordiska språk och språkbad, modern finska samt ryska och franska som biämne som flyttas.

Vasa universitet kommer istället att profilera sig inom energi, finansiering och ledarskap.

Diskussion om artikeln