Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dags att söka sommarjobb i Åbo

Från 2017
Det är inte alltid lätt för unga att förtjäna egna pengar.
Bildtext Nu finns det sommarjobb att söka för Åboungdomarna.
Bild: Marianna Bagge och Linda Tuppurainen

Ansökningstiden till Åbo stads sommarjobb för ungdomar i åldern 16–18 år börjar onsdagen den 1 februari. I år har ansökan förnyats en aning. Nu lottas det fram 650 unga bland alla som ansökt, och dessa ungdomar får komma på intervju.

Ifjol, under ungdomsarbetets jubileumsår 2016, förnyade staden sommarjobbsansökan och ungdomar kunde söka ett visst jobb enligt sektor och utifrån uppgiftsbeskrivningen. Platserna lottades inte ut, utan alla ungdomar som sökt jobb intervjuades.

I år fortsätter man med intervjuerna, men nu lottar ungdomstjänsterna bland dem som sökt jobb först ut 650 ungdomar till intervju. Man har kommit fram till denna lösning efter mycket övervägande och vis av förra årets utmaningar.

– Till skillnad från arbetsansökningar för vuxna förekommer inga stora skillnader i fråga om ungdomaransökningar eftersom ungdomar knappt alls har till exempel arbetserfarenhet och skillnaderna i utbildningen är små. Förhandslottningen gör organiserandet av intervjuprocessen lite lättare. Nu kan vi ordna alla intervjuer inom ungdomstjänsterna, och då är situationen jämlik för alla sökande som lottats ut, säger chefen för ungdomstjänsterna Taina Laaksonen.

En stor del av de jobb som kan sökas består även i år av assisterande uppgifter inom välfärdssektorn, till exempel inom äldreomsorgen. Det finns också många lediga platser inom småbarnsfostran och ungdomsarbetet, inom turismbranschen samt inom idrotts-, biblioteks- och museitjänsterna.

Det erbjuds sammanlagt 310 sommarjobb och anställningarna infaller i juni och juli (huvudsakligen under tidsperioderna 5.6–2.7 och 3.7–30.7.2017). Anställningsförhållandena är en månad långa.

Arbetstiden för ungdomar är 85 procent av den ordinarie arbetstiden och lönen är 784,79 euro i månaden.

Jobben kan sökas av ungdomar från Åbo som är födda under tiden 1.6.1999–31.5.2001. Ungdomar som fick stadens sommarjobb 2016 kan inte söka.

Man kan söka ett jobb som intresserar inom de olika sektorerna. Ansökan fylls i elektroniskt. En länk till ansökningsblanketten finns på sidan www.turku.fi/sv/sommarjobb.

Ungdomstjänsterna organiserar alla intervjuer. Ungdomar som inte valts och fått en reservplats informeras per e-post i slutet av vecka 8.

Sommarjobben inom stadens sektorer visas på evenemanget Kesärekry 2017 i Skansen den 8 februari 2017 klockan 15–17.