Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Risikkos brev om asylpolitiken är fullt med floskler"

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 07:10.
Slutet av inrikesminister Paula Risikkos brev till dem som är missnöjda med asylpolitiken. Skrivet på maskin och undertecknat för hand.
Bildtext Inrikesminister Paula Risikko har skickat ut svar på medborgares åsikter om asylpolitiken. Det här brevet är skickat till Yle Västnylands nyhetschef Pia Santonen.
Bild: Yle/Pia Santonen

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) har skickat brev till dem som kontaktade statsministern om Finlands asylpolitik. Författaren Monika Fagerholm var en av initiativtagarna till brevkampanjen. Hon är inte nöjd med svaret, men bjuder nu Risikko till Ekenäs.

Över 400 brevskrivare har väntat på att statsminister Juha Sipilä (C) ska svara på breven de skickat till honom där de bland annat berättar om sitt missnöje med asylpolitiken.

Statsministern förde över breven till inrikesminister Paula Risikko (Saml) som i november svarade på Inrikesministeriets webb att Finland traditionellt har hjälpt människor i utsatt ställning. Risikko skrev att asyl är en sista utväg för människor i nöd. Och hon tackade för breven.

Mazzarella frågar: Var dröjer breven?

Initiativtagarna till kampanjen, författarna Merete Mazarella och Monika Fagerholm, tyckte inte att ett svar på en webbplats var det rätta stället att höra av sig på. Det ledde till att Merere Mazzarella i början av januari skrev ett brev till Risikko där hon frågade var svaren dröjer.

- Jag vet inte om mitt brev ledde till att Risikko äntligen skickade sina brev, säger Mazzarella.

Inrikesminister Paula Risikko har svarat på breven om asylpolitik. Skrivet med maskin. Svaren på svenska och finska, detta brev på finska.
Bildtext Inrikesminister Paula Risikko skickade det här svaret till Yle Västnylands nyhetschef Pia Santonen.
Bild: Yle/Pia Santonen

I slutet av förra veckan började breven i alla fall droppa in i folks postlådor och då fick Merete Mazzarella svar på varför Risikko först vände sig till webben i stället för att skicka riktiga brev.

- I brevet försvarar hon sig. Hon förklarar att det är en allmänpolitisk fråga och att hon därför kunde göra så.

Resten av brevet är fullt med floskler, anser Mazzarella. I hennes brev står det bland annat att Finland försvarar alla människors människovärde.

Det stämmer inte anser Mazzarella.

Nytt brev av Mazzarella till Risikko

Paula Risikkos brev fick Mazzarella att igen fatta pennan.

Merete Mazzarella, författare
Bildtext Merete Mazzarella.
Bild: Yle/Jouni Immonen

I det nya brevet hänvisar hon till en insändare i Hufvudstadsbladet den 12 januari där skribenterna bland annat skriver: De humana och medmänskliga värderingar, som vi alltid förknippat med vårt land, går inte ihop med de nu gällande stränga asylreglerna och den mycket snäva tolkningen av dem.

Bland andra president Tarja Halonen och förra försvarsministern Elisabeth Rehn har skrivit under insändaren.

- Jag hoppas att Risikko noterar insändaren. Jag vill visa att vi brevskrivare inte är ensamma om detta, säger Mazzarella.

"Jag kände mig bedrövad"

Brevet från inrikesministern landade i Monika Fagerholms brevlåda i fredags (27.1). Fagerholm anade att det var på kommande eftersom hon hade sett andra personer publicera sina brev på sociala medier.

Fagerholm fick sitt svar på svenska.

- Jag läste brevet och kände mig bedrövad. Det är ytterligare ett exempel på hur man inte svarar på frågor, man får ingen information utan bara en redovisning om hur fint myndigheterna handskas med detta.

Författaren Monika Fagerholm.
Bildtext Monika Fagerholm.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

I brevet redovisar Paula Risikko bland annat för att alla asylsökande får en värdig behandling och att Finland kontinuerligt följer med läget i deras hemländer.

- Sedan beskriver hon hur bra vårt rättssystem är, det vill säga om man är missnöjd med besluten så kan man vända sig till förvaltningsdomstolen. Vi har hört detta till lust och leda.

Risikko bjuds in till Ekenäs

I slutet av brevet skriver Risikko ätt det är viktigt att alla för en dialog. Och det har Monika Fagerholm tagit fasta på och skickar den här veckan en inbjudan till Paula Risikko.

- Hon bjuds in till en paneldiskussion om asylpolitiken som vi ordnar på kvinnodagen den 8 mars i Karelia i Ekenäs.

Paula Risikko
Bildtext Paula Risikko.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Det var i augusti i fjol som författarna Monika Fagerholm och Merete Mazzarella bestämde sig för att inte bara vara frustrerade över asylpolitiken, utan också göra något åt saken.

Det som fick dem att starta brevkampanjen till statsminister Juha Sipilä (C) var bibliotekarien Sunniva Drakes berättelse om Migrationsverkets negativa asylbesked till en irakier som flytt från Mosul.

Diskussion om artikeln