Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svåra skilsmässor ofta tema för krissamtal

Från 2017
Man som kramar sin dotter
Bild: Catchlight Visual Services / Alamy / Alloverpress

Självdestruktivitet är allt oftare tema för de samtal som rings till Kristelefonen. I fjol berörde 2 100 samtal självmordstankar. Det är tre gånger fler än fem år tidigare.

Bakom självmordstankarna ligger oftast sjukdom, relationsproblem, problem i arbetslivet eller ekonomiska bekymmer.

Enligt Susanna Winter, som är verksamhetsledare för den riksomfattande Kristelefonen, lyckas personalen ofta lugna dem som ringer upp och kanske hitta lösningar i desperata situationer.

Det var mest problem i parförhållanden eller inom familjen som samtalen till Kristelefonen handlade om i fjol. Folk ville tala om skilsmässor och kommunikationssvårigheter - och ibland var det första gången de någonsin öppnade sig om sina svåra tankar.

I svåra tider ska man inte lämna någon ensam

- I fjol kunde vi erbjuda samtalshjälp ca 50 000 gånger. Av den respons vi fått kan man utgå ifrån att de allra flesta - eller 86 procent - upplever att de fått hjälp. Vi tycker det är fint att vi kan erbjuda hjälp, i svåra tider ska man inte lämna någon ensam, säger Winter.

I nätkriscentret Tukinet fördes drygt 2 000 chatsamtal i fjol. Det är 30 procent fler än året innan. Samtidigt ökade också meddelandena till det öppna krisforumet.

Både Kristelefonen och Tukinet vill hålla låg tröskel för sin hjälp. Det ska vara lätt att ringa.

Läs också: Svåra tider leder till färre självmord

Diskussion om artikeln