Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Claes Andersson: Trump är narcissistisk psykopat

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 10:43.
Claes Andersson
Bildtext Trump motsvarar ingenting vi sett förut, säger psykiatern Claes Andersson.
Bild: Mi Wegelius/Yle

Psykiatern, författaren och den före detta riksdagsmannen och ministern Claes Andersson säger att han står bakom sitt uttalande i De äldres råd på Yle Vega på måndagen. Donald Trump lider av en personlighetsstörning, säger han.

Det är inget som inte redan tidigare förekommit i tidningsrubriker på olika håll av världen. Också i USA har experter inom psykologi och psykiatri i privata bloggar fört fram tesen om att den amerikanska presidenten skulle ha någon form av personlighetsstörning. Den brittiska tidningen Independent redogör i dag för flera liknande teser.

Inte ovanligt med narcissistiska psykopater

Att Claes Andersson nu säger sin åsikt, beror på att han till utbildningen är specialläkare inom psykiatri. Han har arbetat inom psykiatrin i över 30 år, bland annat som överläkare i Ekenäs, på Hesperia sjukhus i Helsingfors och i Veikkola sanatorium.

Han har behandlat många narcissister och psykopater under sin verksamma karriär som läkare, och har sin erfarenhet att luta sig på.

- Narcissistiska psykopater är inte på något sätt ovanliga, säger han.

Vad är då en narcissist?

- En narcissist är uppfylld av sig själv, och saknar förmågan att leva sig in i andras situation. Han saknar en empatisk förmåga. Därför tar han heller inte ansvar eller känner skuld för någonting, förklarar Andersson, och tillägger att narcissisten trots det ofta är både karismatisk och förförisk.

Kombinationen narcissism och psykopat är väldigt olycklig

Claes Andersson, psykiater

- Det som kännetecknar en psykopat igen är att han ofta är helt buren av en idé som han vill förverkliga. Han saknar förmågan att förstå konsekvenserna av sina handlingar då han förverkligar sin idé, han klarar inte av självrannsakan helt enkelt, fortsätter Andersson, och konstaterar att kombinationen narcissist och psykopat är väldigt olycklig.

En narcissistisk psykopats personlighet är väldigt svartvit

Claes Andersson, psykiater

- Då en narcissistisk psykopat får makt så skadar han människor, ofta utan att förstå det. Och om han skulle förstå det så bryr han sig inte, eftersom det inte är han själv som drabbas, säger Andersson.

Hur är det då möjligt för en narcissistisk psykopat att nå en hög maktposition i samhället?

- Det är paradoxalt nog just den här personlighetsstörningen som gjort det möjligt, svarar Andersson. Karisma förenad med en tvångsmässig tanke att genomföra en idé har förenat många ledare genom historien, och inte alltid på ett bra sätt.

Kan man då bota en narcissistisk psykopat?

- Det är svårt eftersom det sällan finns någon motivation hos dessa människor att söka vård, säger Andersson. De har ju haft nytta av sin personlighetsstörning, de har manipulerat och använt psykiskt våld för att få som de vill, och de har ju inte själva lidit. Så varför skulle de vilja "botas"?

Svartvit personlighet

Claes Andersson säger att narcissistiska psykopater ofta söker vård först då samhället ingripit.

- Då det är alldeles uppenbart att en person är till fara för sin omgivning, så brukar han tvingas söka vård, men vården är sällan särskilt effektiv.

- En narcissistisk psykopats personlighet är väldigt svartvit. Han delar upp omgivningen i de onda och de goda, det finns inga gråzoner och följaktligen heller inga kompromisser, säger Andersson, och preciserar:

- Sådana personer är projektiva, det vill säga felet ligger alltid någon annanstans än hos dem själva. Och alla förträngda sidor som en narcissistisk psykopat upplever som obehagliga hos sig själv projicerar han på andra.

- De må sedan vara muslimer, mexikaner eller homosexuella.

Första offentliga diagnosen

Claes Andersson säger att han under alla sina år i politiken konsekvent har vägrat att ställa diagnoser på folk, trots att han blivit ombedd att göra det otaliga gånger. Han ville inte utöva den makten och han ville inte under sin tid i politiken bli stämplad som psykiatern som uttalade sig om andra politikers psyke.

Så varför göra det nu? Och kan man faktiskt diagnosticera en person som man bara sett på TV?

Andersson suckar.

- Det här är ett undantag. Det är ett särfall och det motsvarar ingenting vi sett förut, säger han.

Och han vidhåller att just då det gäller Trump är fallet sällsynt klart. Han säger att han kan ställa den här diagnosen på distans, för symptomen är så tydliga. Och Trump har bjudit på dem själv - i allt han har sagt inför hurrande publikmassor och i TV-tal.

Och på Twitter.

Erkki Tuomioja

Tuomioja: Inte ens Hitler gjorde som Trump

Den amerikanske presidenten hotar Mexiko med tullar.

Här kan du lyssna på diskussionen i De äldres råd:

Slaget efter tolv - dagens debatt: Frihet till döds?

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln