Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Veganen Ian om vegotrenden: Det känns tryggt att kunna köpa biffar och korvar

Från 2017
Uppdaterad 01.02.2017 16:47.
Ian Åström.
Bildtext Ian Åström tycker att veganismen är mer än en trenddiet.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Vegetariska och veganska produkter blir allt vanligare i affärerna. Veganen Ian Åström tycker det är samhällets ansvar att se till att den gröna vågen blir något mer än bara en trend.

Ian Åström har varit vegetarian i ungefär sju år och vegan i snart tre år. Under det senaste året har det blivit väldigt mycket enklare att gå över till en mer vegetarisk kost – främst på grund av alla nya soja- och andra bönprodukter.

- Det är knappt så man hänger med nu mera. Det är en jättestor skillnad om man jämför med 2010 när jag började äta vegetariskt, säger Ian.

Handlar om ökad efterfrågan

Fler människor väljer att äta en växtbaserad kost och det här har företagen lagt märke till.

- Det finns veganska korvar, pålägg, ostar, mikromåltider och mjölkprodukter. I vissa affärer finns det mer växtbaserade mjölkprodukter än komjölk.

Många av produkterna påminner om kött, och det gör det lättare att ta steget mot en mer vegetarisk kost.

- Tryggheten finns kvar, så du kan få dina korvar och hamburgerbiffar, men de är gjorda på soja som bas, säger Ian.

Sociala medier gjort veganismen mainstream

Veganismen har blivit mainstream och är långt ifrån en alternativ subkultur som det tidigare var. Ian tycker det är en bra sak.

- Att det blir mainstream har nog internet hjälpt till med. All information är så lättillgänglig. Många kändisar har också anammat en mer växtbaserad kost och de pratar om det i medierna.

Att det blir mainstream har nog internet hjälpt till med.

Rörelser och fenomen som snabbt blir stora riskerar också att bara bli trender, och en trend tar oftast slut eller framkallar motreaktioner. Ian är väl medveten om att också veganismen kan gå en sådan framtid till mötes.

- Även fast det inte varit trendigt har veganismen haft sina motståndare ända sedan begreppet myntades. I och med att det är så trendigt nu finns det säkert människor som ser ner på det och tror att man äter så bara för att det är trendigt.

Veganismen mer än en trenddiet

Ian tycker ändå inte att man kan jämföra veganismen med andra trenddieter som till exempel LCHF.

- Veganism är mycket mer än bara en diet. Du kanske ser någon dokumentär som väcker en massa åsikter och konflikter i huvudet. Du kanske börjar ifrågasätta din egen moral och etik, och det gör du kanske inte med andra trender.

Vad krävs för att veganismen och vegetarianismen ska bli mer än en trend?

- Problemet ligger inte hos individerna utan hos samhället och hur det format våra åsikter och tankar om hur man ska äta nyttigt. Det är så inpräntat i vårt tankesätt att det enda stället där man får ämnen som kalcium och järn är från djurprodukter, men så är det inte, säger Ian.

Ost skärs
Bildtext Vegetarisk kost är nu för tiden långt ifrån "kaninmat". I dag kan en vegan till och med äta ost.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Tyngden ligger alltså på samhällets axlar och det samhällets uppgift att ändra kostråd och så vidare. Men kanske också på de finländska produkterna? Finländska företag har ju tagit fram en hel del nya vegetariska alternativ under det senaste året. De mest kända är väl baljhavre och härkis – det senare gjort på bondbönor.

- Det handlar säkert om att vi människor blir mer medvetna och vill äta mer närproducerat. Här i Finland har vi ju tillgång till mycket havre och bondbönor. Det forskas också om saken och man försöker hela tiden hitta nya substitut till kött, säger Ian.

Lätt att vara vegan i dag

Ian tycker att det är busenkelt att vara vegan i dag. Hans egen kost består mest av kolhydrater och någon gång i veckan unnar han kanske sig någon av alla de nya veganska produkterna.

- Jag försöker ändå att inte äta det så jättemycket, främst på grund av att det är så dyrt. Det är ju dessutom halvfabrikat, och visst är det bättre än djurprodukter, men det handlar också om en hälsoaspekt.

Ians vegantips

  • Vegaanituotteet.net. En bra sida ifall du letar efter veganska produkter i mataffärerna.
  • Se dokumentären Forks over knives. Det är en dokumentär som går in på hälsoaspekterna av vad en växtbaserad diet kan göra för din kropp.
  • Vill du se en mer läskig film som handlar om de etiska punkterna i veganismen så kolla på Earthlings, men vill du inte se känsliga bilder från slakterier och så vidare så är det här inte en film för dig.

Under januari har vi fått se fler veganska rätter på restaurangernas menyer, och det kan vi tacka (eller skylla om du föredrar det) veganutmaningen för. Nu är den slut, men Ian har ändå inte problem med att äta veganskt när han går ut på restaurang. Ifall det inte finns något på menyn är kockarna oftast villiga att komponera ihop något som Ian kan äta.

- Jag har inte stött på någon som skulle motsätta sig det eller tycka att det är konstigt.

I vissa grönsaksrätter finns det djurprodukter, till exempel kycklingbuljong eller fisksås, och för att försäkra sig om att inte få i sig av de här brukar Ian ofta fråga personalen om de kan lämna bort den ingrediensen.

- Det är inget att skämmas för, det är bara att fråga om man känner sig osäker, säger han.

Vad tror du om den gröna vågen vi ser just nu - är den en trend eller här för att stanna?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln