Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Carunas elöverföring blir dyrare

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 10:38.
Ellinje i Vanda.
Bildtext Elöverföring är monopolbusiness.
Bild: Lehtikuva

Elbolaget Carunas kunder har fått post om att priset på elöverföring stiger. Höjningen i år är maximalt lika stor som ifjol, 15 procent. Konsumentförbundet vill begränsa engångshöjningar och elbolagens vinster.

Efter en kritikstorm om skyhöga prishöjningar för ett år sedan backade Caruna med sina planer. Höjningen spjälktes upp på två år.

Nu har Carunas kunder fått ett meddelande per post om prisändringar från och med mars. Priserna stiger.

- Vi har bundit oss till att inte höja priserna i år. Det som sker nu är att en tidsbunden prissänkning som vi kom överens om med Konsumentombudsmannen upphör, säger Katriina Kalavainen, kunddirektör på Caruna.

Större höjning än den ursprungliga?

I fjol höjde Carunabolagen priserna i snitt med 15 procent, i år blir det maximalt lika mycket, säger Kalavainen.

På två år blir priset som mest drygt 32 procent högre för kunden.

Är det inte mer än den ursprungliga höjningen på maximalt 27 procent?

- Så kommer inte att ske, säger Kalavainen. Det handlar om att spjälka upp höjningen på två år. Vi har meddelat de ursprungliga höjningsprocenterna och vi överskrider inte dem.

För jämförelsens skull: vid Helsingfors Energi säger man att priserna i snitt stigit tre procent per år under de senaste tio åren. Det betyder 34,4 procent på tio år.

Kabelarbete

Kalavainen säger att intäkterna går till förbättringar i elnätet, särskilt till att lägga kablar.

Hon berättar inte hur många av kunderna som berörs av den maximala prishöjningen och inte hur mycket Caruna gör vinst på elöverföring.

Frustration över konsumentens sits

I praktiken är elöverföring monopolverksamhet för bolagen som är verksamma i branschen och övervakningen är bristfällig. Energimarknadsverket följer med prissättningen, men i fyraårsperioder. Priserna för 2016-2019 analyseras först 2020.

Generalsekreterare Juha Beurling på Konsumentförbundet är frustrerad.

- Det gör mig ledsen att så kallade naturliga monopol som Caruna kan höja sina priser på det här sättet år efter år. Det går inte att konkurrensutsätta elöverföringen, det enda man kan göra är att flytta bort, säger Beurling.

Caruna var inte det enda bolaget som höjde priserna i fjol, och hade inte ens den största höjningen, säger Beurling. Priserna kan till och med sjunka.

Regeringen väntas snart komma med ett förslag till ny lagstiftning. Beruling efterlyser ett tak för maximal årlig prishöjning och ett tak för vinsterna.

Artikelns procenträkningar har korrigerats 10:35. En prishöjning på 15 procent två år i rad blir drygt 32 procent. Höjer man priset 3 procent per år i tio år blir höjningen sammanlagt 34,4 procent.

Diskussion om artikeln