Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De är inte välkomna i Trumps USA

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 09:38.
Suldaan Said Ahmed och Tavga Zahir.
Bildtext Suldaan Said Ahmeds New York-resa kan gå i stöpet. För Tavga Zahir lönar det inte att planera en på tre månader.
Bild: Nelli Kivinen / Yle, Claudia Rybin

Suldaan Said Ahmed uppmanades att skjuta upp sin resa till New York, trots att han enbart är finländsk medborgare. Tavga Zahir saknar helt och hållet rätt att resa till USA på tre månader.

USA:s president Donald Trump har infört ett dekret som gör att resenärer med medborgarskap i Iran, Irak, Syrien, Jemen, Libyen, Sudan och Somalia inte beviljas visum. Den regeln kommer att gälla i tre månader framåt.

Det borde inte vara ett problem för Suldaan Said Ahmed, som enbart är finländsk medborgare. Kruxet är att det står i hans pass att han är född i Somalia.

– Det borde vara helt okej, men på sociala medier kunde jag se hur resenärer fastnat på flygfältet i upp till 20 timmar bara för att det stått en olämplig födelseort i deras pass.

Suldaan skulle resa till New York med sina vänner, så han var inte pigg på att dra med sitt kompisgäng i flera timmars väntande. Även om de visat sitt stöd under hela vägen.

Jag kunde se hur resenärer fastnat på flygfältet i upp till 20 timmar bara för att det stått en olämplig födelseort i deras pass.

― Suldaan Said Ahmed

Förvirrande besked

För att försäkra sig om läget ringde Suldaan till Finnair.

– De sa att det inte lönar sig för mig att köpa flygbiljetter just nu.

Han uppmanades ta kontakt med USA:s ambassad och väntar fortfarande på ett svar från dem. I skrivande stund är Suldaan hoppfull, men förvirrad över hur Trumps dekret konkret kommer att påverka honom.

Kompisgänget har ändå en plan b, USA:s norra granne Kanada. Landets premiärminister Justin Trudeau har lägligt välkomnat resenärer med öppna armar.

Suldaan, som själv är politiker för Vänsterförbundet, hoppas på att finländska makthavare ryter till mot förbudet.

– Finland har alltid varit känt som ett land som kämpar för mänskliga rättigheter, så jag hoppas att vår statsminister talar öppet om det här. Hittills har han varit tyst. Det är också ett slags ställningstagande.

”Varför skulle man tro på Trump nu?”

Trots att presidentens direktiv kan sätta stopp för Suldaans lust att semestra i USA ser han inte sin resa som det största frustrationsmomentet. Trump försäkrar om att det inte är ett förbud mot muslimer, men Suldaan är inte övertygad.

– Han talade om att begränsa muslimers rörelse under hela sin valkampanj. Varför skulle man tro på hans ord nu?

USA vill slåss mot terrorister i Mellanöstern, men samtidigt tillåts inte civila som faktiskt drabbas av de striderna fly till USA

― Tavga Zahir, finländare med dubbelt medborgarskap (Finland och Irak)

Också Tavga Zahir är skeptisk. Hon har dubbelt medborgarskap: finländskt och irakiskt. Bara känslan av att vara regelrätt förbjuden att ta sig någonstans känns obehaglig för henne.

– Det är helt absurt att det är år 2017 och sådant här fortfarande händer. Det är så uppenbart riktat mot muslimer.

”De vill kämpa mot IS men inte ta emot civila”

USA har alltid legat på listan över länder Tavga planerat att besöka. Men bara tanken på landets tillfälliga resedirektiv gör henne tveksam. Är det säkert för henne att resa dit?

– Jag kan tryggt resa omkring och röra mig fritt i Europa. Jag är inte helt övertygad om att det skulle vara så i USA. Trumps order är kanske tillfällig, men det kommer att bidra till muslimhatet som redan finns där.

Donald Trump har framhävt att åtgärden är till för att USA ska känna sig tryggt, inte för att hålla muslimer ute. Ett paradoxalt uttalande, tycker Tavga.

– USA vill slåss mot terrorister i Mellanöstern, men samtidigt tillåts inte civila som faktiskt drabbas av de striderna fly till USA, säger hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln