Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Därför stressar vi över vår ekonomi

Från 2017
Uppdaterad 07.02.2017 15:33.
Porträttbild av Johanna Gummerus, universitetslektor i marknadsföring på Svenska handelshögskolan i Helsingfors.
Bildtext Johanna Gummerus, universitetslektor i marknadsföring på Svenska handelshögskolan i Helsingfors, menar att det finns flera orsaker till att vi känner oss oroliga över ekonomin.
Bild: Privat

Det kan kännas både oroligt och stressigt att tänka på sin personliga ekonomi. De val vi gör som konsumenter påverkar oss själva, men också samhället.

Johanna Gummerus, universitetslektor i marknadsföring på Svenska handelshögskolan i Helsingfors, säger att det finns flera orsaker till varför ekonomi kan kännas stressande. Oron kan bero på Donald Trump, Finlands historia eller företagens ansvarslöshet.

- Vi människor har massor av olika identiteter. Vi kan vara chef, privatperson, mamma och ansvara över hemmets ekonomi, samtidigt. Det gör att det finns motstridigheter i våra konsumentbehov, säger Johanna.

Som studerande kan man till exempel vara intresserad av att köpa så billig mat som möjligt, medan man som privatperson kanske vill äta endast lokalproducerad och ekologisk mat.

- Motstridigheter är aldrig bra för psyket, särskilt när det redan från första början finns massor av val att ta ställning till. Det är klart att det skapar oro över de ekonomiska beslut man fattar.

Man kan bestämma sig för att köpa en del rättvisemärkta eller ekologiska produkter och sedan strunta i det i bland.

Historiskt oroligt

Johanna berättar att vi finländare historiskt sett inte har haft så mycket pengar över. Hon menar att det har lett till att vi inte är så vana vid att ta hand om vår ekonomi på ett långsiktigt plan.

- Många kunde tänka mer på ekonomi. Ju mer vi vet, desto mer behöver vi ta ansvar över.

Vår stress över pengar påverkas också av vad som händer ute i världen.

- Nu efter presidentvalet i USA, och brexit i Storbritannien, tror jag att det finns en ökad oro över att man inte kan förutspå hur framtiden ser ut. Man läser ofta i medierna att världsekonomin krisar. Det ökar oron över pengarna.

Inkomstklyftorna är väldigt oroväckande. Generellt sett har vi det ganska bra nu, men grundidén är att vi ska konsumera för att köpa stabilitet för samhället, nu går det andra vägen.

Johanna Gummerus

- Vi har haft ekonomiska kriser i Finland tidigare, många minns säkert 90-talet. Flera experter säger också nu att en ny ekonomisk kollaps är på ingång. Oavsett var vi sparar våra pengar så är det osäkert. Därför har många börjat investera i bostäder - vi måste ju alltid ha någonstans att bo.

Kan köpa upplevelser

Johanna menar att man som privatperson kunde fundera på att börja fondspara eller investera i aktier om det blir pengar över vid månadens slut.

- Alla har inte har råd att fundera på vad man ska göra med pengarna som blir över. Men också med lägre inkomster finns det möjlighet att tänka på vad man investerar i.

Man måste inte alltid köpa prylar.

- Man kan investera i upplevelser och erfarenheter också. Att tänka på sin ekonomi handlar om att vara medveten om hur man är som människa - vad man tycker om och hur man kan investera i sin egen trygghet.

Oroväckande inkomstklyftor

Konsumenter blir samtidigt allt mer medvetna om att vi inte kan konsumera så mycket som vi gör i dag, på grund av bland annat miljöpåverkan.

- Man kan oroa sig över hur svårt det är att hitta ut ur det konsumtionsdrivna samhället som vi lever i.

I medierna skrivs det om arbetslöshet bland unga, samarbetsförhandlingar på arbetsplatser och om inkomstklyftorna i landet.

- Inkomstklyftorna är väldigt oroväckande. Generellt sett har vi det ganska bra nu, men grundidén är att vi ska konsumera för att köpa stabilitet för samhället. Nu går det andra vägen.

Många kunde tänka mer på ekonomi. Ju mer vi vet, desto mer behöver vi ta ansvar över.

Johanna Gummerus

Företagen och den privata sektorn har förstått att konsumenterna ute på gatan har blivit mer medvetna om problemen med konsumtion. Det har gjort att företag i allt större grad vill visa vilka värderingar de står för.

- Många företag blir till exempel mer ekologiska och bryr sig mer om att skapa rimliga anställningsförhållanden. Att bry sig om miljön är också en viktig sak.

Kvinna lämnar modeaffär
Bildtext Vi finländare kan känna oss oroliga över vår ekonomi eftersom att vi minns de ekonomiska kriser som utsatt Finland i historien.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Ögonen på vinsten

Företagens huvudsakliga uppgift är ändå att göra ekonomisk vinst, oavsett hur man ser på det.

- Jag förstår om konsumenterna är cyniska, det är helt befogat. Det är viktigt att vi funderar på vad företagen gör på riktigt, att vi inte bara förlitar oss på vad som står på pappret.

Det är inte bara privatpersoners ansvar att tänka på ekonomin. Också företagen borde bry sig om den påverkan som ekonomiska beslut har på samhället, säger Johanna.

- Företagen borde från olika vinklar ta större samhällsansvar, men jag har samtidigt svårt att se det hända.

Det finns olika sätt för företagen att ta ställning och bry sig mer om samhället, men ansvarstagande kan innebära att man riskerar en del pengar.

- Till exempel att företagen skulle ta avstånd från, eller helt sluta köpa tjänster av banker som åkt fast för oetiskt agerande. Företagen borde också sluta med problematiska underleverantörsförhållanden, oavsett om det innebär en risk för företagets vinst.

- Vi lever alla i samma värld, vi har alla ansvar för våra val.

Diskussion om artikeln