Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kallad till dopningskontroll - så går det till

Från 2017
Uppdaterad 01.02.2017 12:09.
Programmet är inte längre tillgängligt

Dopningstestarna gör sig redo för kvällens uppdrag, medan kameran går. Den här gången är det frågan om en arrangerad kontroll, enkom för Sportmagasinet.

En kväll i januari träffas vi hos Finlands Antidopingkommitté, en del av Finlands centrum för etik inom idrotten. Testningsprotokoll, testkit, muggar och drycker packas ner i två svarta väskor. En sista koll att identifikationskortet hänger runt halsen och så bär det iväg.

I Kervo ishall håller KJT:s damlag på att avsluta träningarna när dopningstestarna dyker upp. Lottdragningen börjar och tränaren väljer fyra kort. Lagkamraterna småskrattar och hejar på de spelare vars kort dras ur packen. En av dem är Rebecca Skog. Hon har aldrig blivit testad förut.

Idrottare med provflaskorna på bordet framför sig
Bildtext Rebecca Skog fick prova på hur det är att bli testad
Bild: Yle

- Jag har hört alla möjliga historier om de här testerna, skrattar Rebecca. Att man har suttit här till halva natten och bara väntat på att bli kissnödig och sådant. Men det gick ju bra.

Se hela reportaget i Sportmagasinet på Arenan.

Alla kan inte bli testade

- De som blir kallade till dopningstest kan med fog kalla sig för toppidrottare, konstaterar kontrollchef Katja Huotari vid Finlands Antidopingkommitté. Vi har begränsade resurser som vi fördelar mellan grenar och idrottare.

Testchef Katja Huotari, Finlands antidopingkommitté
Bildtext Katja Huotari, kontrollchef
Bild: Yle

År 2015 utförde ADK 2 963 dopningstest. Mer än hälften, 1 489 var test som gjordes utanför tävling. Största delen av proverna var urinprov. Antalet blodprov var 264.

Det är frågan om kompletterande testmetoder. Man kan till exempel visserligen hitta markörer av tillväxthormon i ett urinprov, men för själva analysen behövs ett blodprov.

Blodprov tas också för idrottarens biologiska pass, som gör det möjligt att följa med utvecklingen under en längre tid.

Urinprov i flaskor.
Bild: Yle

Priset för ett dopningstest varierar, men en grov uppskattning är att det rör sig om cirka 500 euro per test. ADK:s verksamhet finansieras med pengar från Undervisnings och kulturministeriet. 2015 handlade det om 3 050 000 euro.

Testningspool med 100 idrottare

Cirka 100 idrottare i individuella grenar hör till ADK:s testningspool. De testas minst tre gånger per år utanför tävling. De är våra OS- och VM-aktuella idrottare i grenar där man vill testa idrottarna ofta också utanför tävling.

De här idrottarna måste uppge sin vistelseort 365 dagar om året i databasen ADAMS och dessutom finnas till hands för dopningskontroll under en timme varje dag.

Både skidåkaren Mona-Liisa Nousiainen och hennes man Ville Nousiainen hör till testningspoolen och för dem har de återkommande testerna blivit vardag.

Längdskidåkaren Mona-Liisa Nousiainen
Bildtext Mona-Liisa Nousiainen
Bild: Yle

- Varje gång jag ska på träningsläger har jag skrivit in i almanackan: Kom ihåg vistelseorterna, skrattar Mona-Liisa Nousiainen. Och om dopningstestarna vill dyka upp hemma hos familjen Nousiainen är det på morgnarna mellan klockan 6 och 7.

Idrottarna kan naturligtvis testas också vid någon annan tidpunkt, men det här är den tiden som de anmält att de finns till hands. Om man inte är det, får man en anmärkning.

Om idrottaren inte hör till testningspoolen, eller om det handlar om lagidrott görs oftast så kallade riktade tester, då dopningstestarna till exempel dyker upp på en träning.

Diskussion om artikeln