Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dålig vinter i Spanien kan gynna inhemska grönsaksodlare

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 09:21.
Grönsaksodlaren Joakim Strand i Närpes
Bildtext Odlaren Joakim Strand i Närpes hoppas på bättre lönsamhet.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Det har varit en tuff vinter för grönsaksodlarna i Medelhavsländerna, vilket kan gynna de inhemska grönsaksproducenterna.

I bland annat Spanien har odlingarna drabbats hårt av häftiga snöfall och det har gjort att priserna på till exempel tomater har skjutit i höjden.

På Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund säger man att det här kan ha positiva konsekvenser för de inhemska grönsaksodlarna.

De inhemska odlarna har kämpat med dålig lönsamhet hela vintern på grund av överproduktion och minskad efterfrågan.

- Så här dålig vinter har det nog aldrig varit prismässigt förut, säger Joakim Strand som odlar bland annat tomater i Närpes.

Då prisnivån var som lägst hittills i vinter fick odlarna 1,20 euro per kilo tomater. För att det ska vara lönsamt borde de få över dubbelt mera, 2,40 till 2,50 euro per kilo, enligt Österbottens svenska producentförbund.

Tror på bättre pris för producenterna

På SLC tror man att den minskade skörden i Spanien kommer att synas i prisbilden här, så att de inhemska odlarna får ett bättre pris för sina grönsaker.

Johanna Smith, trädgårdsombudsman på Österbottens svenska producentförbund, säger att det är väldigt stränga marginaler på vinterodlingen i dag.

- Säkert kommer situationen i Spanien att påverka. Vi importerar ju en hel del tomater, främst specialtomater.

Hon tror att producentpriserna repar sig de närmaste veckorna men hon delar odlarnas oro inför framtiden.

- Det här kan inte fortsätta en enda säsong till. Då finns det nog risk att den inhemska produktionen försvinner, säger Joakim Strand.

Ingen brist på utländska grönsaker

Någon brist på utländska grönsaker har åtminstone inte ännu märkts i de finländska mataffärerna. Brittiska medier har rapporterat om brist på bland annat zuchini i de lokala mataffärerna.

tomater
Bild: Yle/Anna Kurtén

På intresseorganisationen SLC följer man med läget och försöker få konsumenterna att tro på inhemsk produktion överlag.

- Vi hoppas på ett stabilt producentpris fram till våren, tills säsongsodlarna kommer igång, säger Johanna Smith på Österbottens svenska producentförbund.

Artikeln redigerad 31.1 klockan 9:20 med uppgiften att siffrorna om lönsamhet kommer från Österbottens svenska producentförbund.

Diskussion om artikeln