Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter kanonernas skadesmällar – Vasaåkaren Torsti blåvitt trumfkort: ”Bara att gasa på”

Från 2017
Uppdaterad 30.01.2017 21:05.
Samu Torsti, Adelboden, januari 2017.
Bildtext Samu Torsti nådde karriärens bästa världscupplacering i Adelboden för några veckor sedan.
Bild: All Over Press

En hälsosam attityd, framgångstörst och landslagskollegernas skador har burit fram Samu Torsti från Vasa Skidklubb till Finlands främsta VM-hopp.

Först satte Marcus Sandell punkt för säsongen på grund av ryggbesvär. Sedan beslöt sig Andreas Romar för att skippa VM och istället – precis som Sandell – satsa allt på OS nästa vinter.

Därmed står Samu Torsti plötsligt som Finlands på förhand sett klart starkaste kort i alpina VM i Sankt Moritz.

– Det betyder ingenting vad andra säger, det är jag som åker, säger Torsti till Yle Sporten inför avfärden till Schweiz. Men jag känner mig bra, allt är nog möjligt.

”Skönt att åka”

Torsti, 25, stod för karriärens bästa världscupprestation när han kom tia i Adelbodens storslalom i början av januari. Efter det har han bland annat radat upp tre pallplaceringar i Europacupen – formen är bättre än någonsin.

– Det är ingen hokuspokus, funderar Torsti på framgångsreceptet och nämner att han fått träna frisk hela sommaren, hösten och vintern, vilket nu börjar ge resultat även i tävlingssammanhang.

Samu Torsti poserar framför spegeln, januari 2017.
Bildtext Torsti väntar med iver på sitt fjärde VM.
Bild: Lehtikuva

– När man får bra fiilis på träning är det bara att gasa på för fullt, så hårt man kan också på tävlingar. När det funkar på träningen är det skönt och ganska lätt att åka på tävlingar.

Hur mycket lättare är det att fortsätta säsongen när man når ett bra resultat?

– Förstås visade Adelboden också för mig själv att farten finns där när jag får ut allt ur kroppen. Det ger lugn och ro, det behövs ingenting extra.

Rätt attityd

Finlands chefstränare Janne Haarala skriver under Torstis tankar om klivet framåt.

– Flera saker har fogats samman, en är utrustningen, en annan tränaren och en tredje idrottaren. Han har förstått flera små saker, och här är slutresultatet, säger Haarala och pekar på en mogen inställning som syntes tydligt i Garmisch-Partenkirchen senast.

– Han missade andra åket med en hundradel och någon kunde bli och gräma sig över det, men Samu sa att det kvittar, han kunde ha åkt två sekunder snabbare och blev tre sekunder från täten, och då spelar en tiondel ingen roll. Det vittnar om en hälsosam attityd och framgångstörst.

Samu Torsti åker storslalom, Sölden, hösten 2015.
Bildtext Storslalomexperten Torsti inleder och avslutar sitt VM fredagen den 17 februari.
Bild: Eibner Europa / All Over Press

Finlands minimimål i VM är en placering i topp-10 och en i topp-20. Förutom Torsti kan enligt Haarala främst Eemeli Pirinen, Merle Soppela och Joonas Räsänen ta sig in bland de 20 bästa.

Vill vara trött

Torsti har deltagit i tre VM och ett OS tidigare och alltid funnits bland de 32 bästa med 21:a-platserna i OS i Sotji 2014 och VM i Beaver Creek 2015 som främsta meriter.

Nu hissas målsättningen uppåt. Även om Torsti ogärna pratar om placeringar, konstaterar han att ”topp-10 skulle vara stort”.

– Om jag är jäkligt trött på fredag kväll efter tävlingen måste jag vara nöjd. Det enda målet jag kan ge är att ge allt och åka så hårt jag bara kan, säger Torsti.

– Det finns många andra som fajtas om samma placeringar, men Adelboden visade vilken nivå jag kan nå om allt funkar. Jag tycker inte ens det behövs en perfekt dag, utan bara en bra känsla i kroppen.

Alpina VM går av stapeln i St Moritz i Schweiz den 7–19 februari och sänds med svenskt referat på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln