Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk nationalekonom varnar för följder av handelskrig

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 17:36.
Christer Lindholm, en man utan hår sitter på en bänk vid Aura ås strand.
Bildtext Nationalekonomen Christer K. Lindholm i Åbo. Arkivbild.
Bild: Kjell Lindroos/Yle

Donald Trumps handelspolitik med skyddstullar kan komma att drabba finländska företag som exporterar direkt till USA. I förlängningen kan Trumps protektionism få betydligt allvarligare följder. Det säger nationalekonomen Christer K. Lindholm i en intervju för Yles radioprogram Aktuellt 17.

– Det har visat sig vara svårt att förutse följden av ett handelskrig och precis som med ”vanliga” krig har de en tendens att eskalera, säger Lindholm.

Hans bedömning är att Trump ser ut att ta i med hårdhandskarna åtminstone mot Mexiko, men möjligen också mot Kina.

– Varje gång man har försökt något liknande har det varit ödesdigert, säger Lindholm.

Han pekar på parallellerna till början av 1930-talet då USA införde strafftullar. Det skedde efter att den stora depressionen hade slagit till i USA. Skyddstullarna utgjorde 50–60 procent på all import. Då började andra länder, främst i Europa, att införa motsvarande tullar på amerikanska varor.

Den gången var det den amerikanska kongressen som drabbades av panik och fattade beslut om tullarna. Som ett resultat av det förstärktes senare presidentens makt över handelspolitiken.

– USA:s president har förbluffande stor makt över handelspolitiken.

Effekterna okontrollerbara

– När en sådan här process sätter i gång kan det vara svårt att kontrollera den och framför allt svårt att avveckla den, befarar Lindholm.

Det är svårt för Europa att ignorera USA särskilt eftersom tillväxten i Europa fortfarande är rätt blygsam.

– Jag tror inte att man lättvindigt avstår från en så pass stor exportmarknad som den amerikanska, bedömer Lindholm.

Däremot anser Lindholm att USA marginaliserar sig självt genom en protektionistisk politik. Landet förlorar helt enkelt initiativet.

Kina fyller det amerikanska vakuumet

– Kinas president Xi Jinping har redan sagt att Kina inte tänker sitta och vänta och se vad USA eventuellt gör med handeln i Stilla havs-området, påpekar Lindholm.

Trump meddelade förra veckan att USA inte går med i frihandelsområdet för Stilla havs-området, det så kallade TPP-avtalet. Han säger att Kina redan låtit förstå att landet kan tänka sig att få till stånd ett nytt avtal under kinesisk ledning.

– Om USA inleder ett handelskrig med Kina så kan det nog hända att de (amerikanerna) hittar sig på den förlorande sidan, tror nationalekonomen Christer K. Lindholm.

Han säger att Trump inte verkar ha tänkt på att Kina faktiskt är USA:s största fordringsägare. Därmed har kineserna också andra påtryckningsmedel än de rent handelspolitiska i fall av ett handelskrig.

– Om USA börjar införa skyddstullar på kinesiska importvaror är det lite som om en överskuldsatt privatperson börjar jävlas med sin bankdirektör, säger Christer K. Lindholm.

Om USA börjar införa skyddstullar på kinesiska importvaror är det lite som om en överskuldsatt privatperson börjar jävlas med sin bankdirektör.

Christer K. Lindholm