Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Samkönade par kan få kyrklig vigsel i Helsingfors och Vanda

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 10:31.
Helsingfors pride år 2014 samlade ett stort antal personer på Senatstorget.
Bild: Yle / Hanna Othman

Flera kyrkoherdar i huvudstadsregionen tänker låta viga samkönade par från och med mars.

Det är tidningarna Kirkko ja kaupunki och Helsingin sanomat som tillsammans gjort en enkät med kyrkoherdarna i huvudstadsregionen. De har bland annat frågat om kyrkoherdarna kommer att erbjuda församlingens utrymmen för vigsel av samkönade par.

Sex stycken församlingar i Helsingfors och en i Vanda kommer att erbjuda kyrklig vigsel också åt samkönade par när den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft i mars. Inga församlingar i Esbo kommer att erbjuda det här, även svenska församlingen i Grankulla är inne på samma linje.

- Vi har svarat på enkäten att vi väntar på kyrkans officiella linje, säger kyrkoherde Ulrik Sandell till Yle, och berättar i samma veva att Grankullas svar fallit bort i den ursprungliga artikeln.

Av de svenska kan bara Vanda tänka sig viga

Av de svenska församlingarna är det bara Vanda svenska församling som skulle tillåta att samkönade par vigs i kyrkan. Matteus församling kan tänka sig viga samkönade par i församlingens andra utrymmen.

I Helsingfors är det kyrkoherdarna i de finska församlingarna i Haga, Munksnäs, Åggelby, Vallgård, Baggböle och Domsby som ger grönt ljus åt samkönade par som vill vigas i kyrkan eller kapellen.

Artikeln uppdaterad 31.1 kl 10.30: Citatet om Grankullas enkätsvar tillagt.

Bröllop i Mikaelskyrkan i Åbo.

Ärkebiskop Kari Mäkinen: Kyrkan ska inte avsäga sig vigselrätten

Könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft 1.3.