Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini deltar i "Trumps bönefrukost" i USA - Arhinmäki kritisk

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 10:24.
Sannfinländarnas ordförande Timo Soini i Helsingfors den 17 januari 2017.
Bildtext Timo Soini i Helsingfors den 17 januari 2017.
Bild: Lehtikuva

Finlands utrikesminister Timo Soini (Sannf) besöker Washington D.C. i USA i slutet av veckan.

Soini kommer bland annat att träffa utrikes- och säkerhetspolitiska experter och kongresspåverkare, uppger utrikesministeriet.

Dessutom deltar Soini på torsdag i den nationella bönefrukosten i Washington som ordnas av kongressen. Till frukosten bjuds politiska och ekonomiska påverkare från USA och andra länder.

Tillställningen har också gått under namnet "Trumps bönefrukost", eftersom USA:s nye president Donald Trump kommer att tala där.

Helsingin Sanomat skrev på tisdagsmorgonen att riksdagsledamot Paavo Arhinmäki (VF) förundrat sig över att Soini deltar i bönefrukosten.

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki
Bildtext Paavo Arhinmäki
Bild: Henrietta Hassinen/Yle

Arhinmäki skrev på måndagen på Facebook att det "kommit rätt mycket kommentarer" om Soinis deltagande. Många har undrat över vem det är som betalar Soinis resa, skriver Arhinmäki.

Paavo Arhinmäki säger sig ha kollat upp saken med UM, som svarat att det handlar om en tjänsteresa där det även ingår annat program.

Timo Soini kommenterade Arhinmäkis kritik i en bloggtext på tisdagsmorgonen. "För att citera Paavo Lipponen: Jag kan diskutera fast med Kinas kejsare. I Finland råder religionsfrihet", skriver Soini.

Utrikesminister Soinis besök i Washington avslutas på lördag.

Diskussion om artikeln