Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rebeller i Jemen angriper saudiarabisk fregatt i Röda havet

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 10:58.
Efter en flygattack på ett begravningsfölje i Sanaa i Jemen.
Bildtext Den saudiledda militärkoalitionen har bombat tusentals civila mål i Jemen, bland dem ett begravningsfölje i huvudstaden Sanaa
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Houthirebeller i Jemen har angripit ett saudiarabiskt krigsfartyg samtidigt som de avfyrade en missil mot militärinstallationer på en ö i Röda havet.

Minst två besättningsmän dödades då självmordsbombare angrep en saudiarabisk fregatt som började brinna, uppger saudiarabiska militärkällor.

- En saudiarabisk fregatt som patrullerade väster om hamnen i Hodeidad angreps av tre självmordsbåtar som tillhörde Houthi-milisen, uppger den officiella saudiarabiska nyhetsbyrån SPA.

Rebellerna hävdar för sin del att fregatten träffades av en kryssningsmissil.

Det var andra gången på ett halvår som rebellerna angrep ett krigsfartyg utanför landets kust.

Missil mot ö i Röda havet

Rebellerna säger sig också ha avfyrat en ballistisk missil mot ön Zuqar mellan Jemen och Eritrea på tisdag morgon.

Uppgiften har inte bekräftats och det är oklart om missilattacken krävde offer på ön som Saudiarabien använder i kriget mot rebellerna i Jemen.

Attackerna innebär en upptrappning av veckolånga strider längs kusten i västra Jemen.

"Skadar hjälpleveranser"

Den saudiledda militärkoalitionen har länge försökt skärpa det rådande handelsembargot genom att förhindra rebellerna från att använda hamnar vid Röda havet.

Koalitionen varnar för att attacken mot den saudiarabiska fregatten "skadar internationell sjöfart och humanitära leveranser till folk i Jemen."

Rebellerna anklagar för sin del den utländska militärkoalitionen för att orsaka svält och svåra umbäranden i Jemen som hör till de allra fattigaste länderna i världen.

Saudiarabien och dess araballierade har utfört flera tusen bombräder mot rebellerna sedan den militära interventionen i Jemen i mars år 2015.

Diskussion om artikeln