Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkslättbarn behöver flyttas från skolan redan på våren, säger politiker

Från 2017
Barnen som arbetar i Winellska skolans B-byggnad lider bland annat av illamående, huvudvärk och trötthet.
Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström

De barn som lider av symptom på grund av inomhusluften i Winellska skolan borde flyttas till en barack så fort som möjligt, säger politiker i utbildningsnämnden. Frågan är om det lönar sig att renovera skolan eller om den borde rivas.

Tiotals skolelever har symptom på inomhusluften i Winellska skolan, enligt en färsk enkät från Hem och skola.

Politikerna i Kyrkslätt är oroliga för barnens mående.

- Jag är jätteorolig. Och när barn börjar få symptom är det de känsligaste som får symptom först, men alla barn utsätts ju och det kan betyda att det blir fler och fler som får symptom, säger Anna Aintila (SFP) som är ordförande för svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden i Kyrkslätt.

Planen nu är att inrätta en paviljong till hösten så att barnen kan evakueras från den byggnad som har problem. Men Aintila säger att SFP jobbar för att det ska hyras en tillfällig klassrumsbarack som kan placeras på skolgården så fort som möjligt redan under våren.

Det är fel att barn ska behöva hållas hemma hela vårterminen.

― Anna Aintila, SFP

Det finns nämligen barn i dag som på grund av sina symptom inte kan vistas i skolan, utan måste vara hemma och undervisning på distans.

- Det är fel att barn ska behöva hållas hemma hela vårterminen, får vi ens en barack kan vi ha ett klassrum för dem. För barnen är det sociala också viktigt, att de kan vara med sina klasskamrater på rasten, utegympan och lunchrasterna. Annars går de miste om mycket.

Riva eller renovera?

Nu höjs röster för att skolan behöver rivas, att det inte räcker att renovera. Anna Aintila hänvisar till andra fall i Finland där mögelproblem bara blivit värre när man reparerat och tätat till huset, om huset inte ursprungligen varit byggt för maskinell luftkonditionering. Läget borde klarna under hösten när barnen kan flyttas.

- Det är bra att tömma skolan på alla barn så att man noggrannare och snabbare kan gå igenom huset och se om det lönar sig att reparera eller riva, säger Aintila.

Outi Saloranta-Eriksson som sitter i svenska förskole- och utbildningsnämnden för De gröna uppger att hon är väldigt orolig, men att man inte kan hitta lösningar över en natt.

- Vi måste se vad som är vettigt att göra och bygga besluten på fakta.

Ska jag säga min personliga åsikt så skulle jag köra över den med en bulldozer.

― Johan Silfverberg, Saml

Johan Silfverberg, nämndmedlem för Samlingspartiet, väntar också på mera information.

- Men ska jag säga min personliga åsikt så skulle jag köra över den med en bulldozer, jag är rädd att en lappa och limma-renovering inte kommer att fungera, säger han.

Han hoppas också att det kan ordnas en barack till skolan redan under våren.

- Jag har två barn i skolan själv, och inte ser det ju bra ut det här. Den yngre har haft ganska mycket huvudvärk, jag trodde det var skoltrötthet men inte är man ju säker mera.

Hur känns det att skicka barnen dit varje dag när man vet om problemen?

- Ännu har jag inte varit superorolig, men nog känner man ju sig handfallen. Det ser nog dåligt ut, säger Silfverberg.

Diskussion om artikeln