Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Familjen billös

Från 2017
Uppdaterad 01.02.2017 10:26.
Minttu och Justus Kelloniemi med sina cyklar mitt på Handelsesplanaden.
Bildtext Minttu och Justus Kelloniemi väljer cykeln av ideologiska och praktiska orsaker.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Ingen bilskatt eller bilförsäkring som ska betalas. Ingen bilbesiktning att vara nervös för och ingen bränsletank att fylla. Istället ska cykeln ha dubbdäck och passagerarna kläder för rätt väder. Ibland saknar de en bil, men livet utan bil är ändå lätt. Det som krävs är god planering.

Livet i centrum

Familjen Kelloniemi bor och jobbar i centrum av Vasa och familjens två döttrar går på dagis i centrum. Resor till och från dagis och jobb görs med cykel och barnen sitter i en cykelkärra. Så har det alltid varit, för familjen har aldrig haft en bil.

- Jag har inget körkort. Jag har bott i Helsingfors, Kuopio och här i Vasa och man behöver inte körkort, säger Justus Kelloniemi.

Minttu tog körkort som 30-åring och tycker inte om att köra bil eftersom hon gör det så sällan.

- Vi har valt att bo i centrum, vi har ordentliga utekläder till oss själva och barnen och så har vi piggdäck på cyklarna vintertid, säger Minttu.

Morfar lånar bilen

I en stad av Vasas mått är kollektivtrafiken inte alltid något att räkna med. Buss är inte heller någon favorit för familjen, däremot gillar de att åka tåg. Ska man åka någonstans dit inga allmänna transportmedel går händer det att de lånar Minttus pappas bil.

- Om det är nära så cyklar vi, men börjar det vara runt tio kilometer eller längre så lånar vi Minttus pappas bil, säger Justus.
Det sämsta med att inte ha någon egen bil är svårigheten att åka någonstans just då man önskar och att en del sommarresor skulle också vara enklare med bil.

Det bästa med att vara billös

Det bästa tipset Kelloniemis vill ge familjer som funderar på att vara billösa är att skaffa en bra vagn till cykeln där barnen har det bekvämt att åka.

- Någon säger att det är billigt att inte ha bil, men det vet jag inte med säkerhet, säger Justus och skrattar.

Vardagen utan bil är också problemfri ur ett annat perspektiv.

- Jag kan inte fixa bilar och Justus är säkert inte intresserad av att fixa bilar, så det är bra såhär, säger Minttu.

Omöjligt att flytta utanför centrum

Livet utan bil är beroende av att familjen är bosatt och arbetar i centrum.

- Då jag tittar på hus och lägenheter utanför stan så tänker jag att det ser härligt ut, men sedan tänker jag att om man ska cykla med barnen fyra kilometer i slask två-tre gånger varje dag så går det inte, säger Minttu.

Att en dag ta körkort är inte helt uteslutet, men för tillfället inte aktuellt.

- Det finns i alla fall inte med på en fem-års plan, säger Justus Kelloniemi och skrattar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln