Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbos stöd till skärgårdstrafiken minskade

Från 2017
Pörtö Lines båt vid bryggan på Pörtö.
Bildtext Pörtö Lines båt åker ut till Pörtö dagligen.
Bild: YLE/Hanna Othman

Sibbo kommun understöder skärgårdstrafiken mellan fastlandet och öarna utanför Sibbo med 10 000 euro.

Kommunstyrelsen beviljade på sitt möte på tisdagen ett bidrag på 10 000 euro för Pörtö Lines verksamhet. Ifjol var bidraget från kommunen 15 000 euro.

Pörtö Line-företaget EW Finland Oy hade ansökt om ett bidrag på 24 000 euro av kommunen. Stödet skulle bland annat beröra skolskjutsar och transporter till kommunens friluftsområde.

Önskemål om fler turer under skollov

Skärgårdsborna har önskat att det skulle sättas in några tilläggsturer mitt på dagen under skolornas lov så att de kan åka till fastlandet och handla. Öborna hoppades också på en sen tur en gång i veckan under menförestider.

- Vi gör vårt bästa för att förverkliga det som de boende behöver. Det här (trafiken till Sibboöarna) är ett långsiktigt projekt och varje år har vi kunnat höja på servicenivån, säger direktör Oskar Berndtsson vid Pörtö Line.

Svävare till Pörtö
Bildtext Vintertid använder Pörtö Line svävare.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

På nationell nivå ligger Pörtö Lines finansiering ändå efter resten av skärgårdstrafiken. Berndtsson säger att företaget känner sig förfördelade eftersom Sibbotrafikens kostnader endast understöds till en del av Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen). Därför måste de ansöka om stöd också av kommunen.

Sibbo kommuns bidrag kan delvis räknas gå till transport ut till friluftsområdena på öarna. NTM-centralen subventionerar inte sådan trafik.

- Vi hade hoppats på mer pengar av kommunen, men det här betyder inte att vi drar ner på servicenivån, säger Berndtsson.

30 000 euro mera i stöd från NTM-centralen

Han säger att det är viktigt att man kan lita på att trafiken ut till öarna utanför Sibbo fortsätter. Annars kommer ingen att våga flytta dit ut och planera sitt liv i skärgården.

Pörtö Line har i december beviljats 220 000 euro i understöd av NTM-centralen. Skärgårdsdelegationen har beviljat dem ett bidrag på 5 000 euro.

I fjol åkte över 5 000 passagerare med Pörtö Line. Passagerarmängden har i huvudsak ökat under de senaste åren.