Bokrecension: Att brutalt mörda någon – och sen då?
En ung kille utför ett rått och bestialiskt mord på sin skolkamrat och enda vän – men vilket är motivet? I den kinesiska författaren A Yis roman Och sen då får vi träffa en yngling på drift i en värld som saknar mening.
A Yi räknas till de tjugo mest lovande yngre författarna i Kina idag. I hemlandet Kina karakteriseras han ofta som kriminalförfattare, men hans svenska översättare och förläggare Eva Ekeroth vill snarare definiera honom som existentialist och filosof. En författare som skriver om människans rotlöshet i vårt moderna samhälle.
I romanen Och sen då? får vi stifta bekantskap med en ung man som bor i en lägenhet på militärhögskolans campusområde. Yngligen har blivit skickad till staden av sin mor sedan fadern dött i lungcancer. I staden är det meningen att sonen ska studera och han övervakas av sin faster som titt som tätt hälsar på i lägenheten för att se till att han sköter sig.
I lägenheten känner sig den unge mannen instängd, och mörka och illmariga demoner kastar sig över honom i form av meningslöshet och tristess. Det enda tidsfördriv som verkar fylla någon form av funktion är att onanera och att försöka lirka upp fasterns låsta kassaskåp.
Förhållandet mellan den unge mannen och fastern är spänt och misstänksamheten och missunnsamheten har växt till en oöverstiglig mur mellan dem. Byggstenarna i muren består av förakt och hat, spott och spe.
Inte heller på skolan känner sig den unga killen tillfreds, också här är han en outsider, en iakttagare och en nobody.
Hitta någon värd att döda
Sakta men säkert växer en plan fram - en obönhörlig plan som den unga mannen systematiskt sätter igång.
Han hittar fasterns undangömda värdefulla jadebuddha som han säljer och för pengarna införskaffar han sig bl.a. en uppsättning kläder värdiga en businessman, en stilettkniv, råttgift och en tågbiljett.
Med kniven i fickan känner han sig mäktig och omnipotent, som Gud eller Döden med möjlighet att bestämma över de förbipasserande människornas livsöden.
Planen är nämligen att döda. Men det utvalda offret får inte vara slumpmässigt utvalt, utan offret måste vara någon som enligt vår protagonist ”är värd att dödas”.
Valet faller på skolkamraten Kong Jie, en av få som den unge mannen brukar växla några ord med på skolan och som han känner någon form av förtroende för.
En snäll och omtänksam tjej, omtyckt och respekterad av alla. Hjälpsam och tillmötesgående, älskvärd och uppskattad - dvs. raka motsatsen till den unga killen.
En katt-och-råtta-lek med polisen
I romanen Och sen då? får vi följa den unge mannen från det att mordplanen tar konkret form till själva verkställandet av den brutala och besinningslösa mordakten, för att sedan ta rygg på honom när han korsar sina spår och gömmer sig för polisen på olika syffiga vandrarhem långt ute på landsbygden.
Berättelsen är en katt-och-råtta-lek där den efterlysta mördaren förefaller att njuta av sin egen listighet och förmåga att gång på gång lyckas vilseleda polisen och rättsväsendet.
Den kinesiska författaren A Yi (pseudonym för Ai Guozhu) har själv en bakgrund inom polisväsendet – i närmare tio år utövade han polisyrket innan han sadlade om och blev författare på heltid. Och det är inte särdeles långsökt att tänka sig att hans egna erfarenheter och upplevelser från tiden som polis har satt sina spår i hans författarskap.
På svenska finns sedan tidigare en av A Yis noveller, ”Ofantligt mycket tid”, och nu i januari utkommer romanen Och sen då? på svenska.
För översättningarna står Eva Ekeroth som också driver förlaget Chin Lit som har specialiserat sig på att översätta och ge ut kinesisk litteratur på svenska.
I en intervju på Chin Lits webbplats berättar A Yi att romanen Och sen då? i mångt och mycket faller tillbaka på en verklig händelse som ägde rum år 2006 då en gymnasieelev mördade sin skolkamrat. Fallet väckte stor debatt och diskussion i de kinesiska medierna - framför allt eftersom motivet till handlingen inte gick att fastställa:
”Ingen kunde komma på mördarens motiv, hur mycket de än frågade sig själva och andra. Så anledningen till att jag skrev Och sen då? var nog för att utforska motivet till dådet. Jag anser att det var en enorm ensamhet (tristess) som gav upphov till beteendet. I det riktiga fallet stod det någonstans i hans dagbok att han ville prova på känslan av att vara jagad, kanske var det för att tillfredsställa denna önskan som han utförde det. Många människor lider av ensamhet. Under många år var jag själv också mycket ensam, men skillnaden är att jag har en förnuftsspärr som influerar mitt beteende, mördaren hade det inte, och även om han skulle ha det så brydde han sig inte om den.”
En vilsen yngling renons på känslor
I sin berättelse ger författaren A Yi förvisso ett slags motiv till att den unga mannen beslutade sig för att ta sin klasskamrats liv, men det är ett motiv som kan vara svårt att förstå, än mindre att acceptera.
Än jobbigare är det att befinna sig inne i den vilsna och ilskna ynglingens huvud och se hur han har svårt att tackla sina uppvällande aggressioner och få styr på sina förvridna och förgiftade tankar.
Den unge mannen befinner sig i ett slags vakuum utan någon som helst betydelsefull eller meningsbärande kontakt till omvärlden. Han känner sig förrådd och förbisedd av sin familj, förringad och förorättad av alla han möter.
A Yis roman är en obehaglig skildring av en känslokall ung man på drift i en tillvaro som så totalt saknar mening.
Enda sättet för ynglingen att ta sig ut ur den mentala återvändsgränden och slå hål på tomheten och tristessen verkar vara att utföra en grym handling, och då mer av nonchalans än av nödtvång. Men inte heller denna besinningslösa mordhandling verkar väcka några som helst känslor till liv, vare sig tillfredsställelse eller ånger.