Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland och Ukraina beskyller varandra för upptrappade strider

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 16:13.
Ukrainas president Petro Porosjenko avbröt sitt besök i Tyskland på grund av det förvärrade läget i östra Ukraina. Porosjenko lade ner en krans vid platsen för terrordådet i Berlin nyligen tillsammans med förbundskansler Angela Merkel
Bildtext Ukrainas president Petro Porosjenko avbröt sitt besök i Tyskland på grund av det förvärrade läget i östra Ukraina. Porosjenko lade ner en krans vid platsen för terrordådet i Berlin tillsammans med förbundskansler Angela Merkel
Bild: EPA/CLEMENS BILAN

Ryssland och Ukraina anklagar varandra för att striderna i östra Ukraina har trappats upp på sistone.

Hårda strider rasar för tredje dagen i rad i och omkring industristaden Avdiivka som hade 20 000 invånare innan striderna bröt ut.

Ryssland anklagar Ukraina för att ha angripit Avdiivka där sammandrabbningarna mellan armén och pro-ryska separatister har varit de blodigaste på nästan två månader.

Rebellerna i området hävdar att de har beskjutits med grovt artilleri vilket står i strid med fredsavtalet i Minsk.

Enligt Ryssland bevisar striderna att president Petro Porosjenko inte har kontroll över sina styrkor.

Ukraina anklagar separatister

Ukraina hävdar för sin del att det var rebellerna som försökte inta Avdiivka som ligger vid fronten, nära den separatistkontrollerade storstaden Donetsk.

Åtta ukrainska soldater har dödats och 26 har sårats sedan söndagen då separatisterna försökte inta arméställningar i Avdiivka, enligt Ukraina.

- Angriparna slogs tillbaka och de var tvungna att retirera, säger armén i ett uttalande.

Den ryska nyhetsbyrån Tass skriver att separatisterna i Donetsk har fått tag på en hemlig ukrainsk rapport som tyder på att 78 soldater skulle ha dödats och att ungefär lika många har sårats.

Separatisterna har inte avslöjat hur stora förluster de har lidit under det gångna dygnet, men åtminstone fem rebeller och civila har dödats sedan söndagen.

200 gruvarbetare instängda

Ögonvittnen uppger att sjukhusen i området fylls av sårade soldater och att skadorna är mest omfattande på den regeringskontrollerade sidan av fronten, trots att Ryssland hävdar att det var Ukraina som inledde striderna.

Civila i området lider av elavbrott och 207 arbetare stängdes in i en kolgruva på grund av strömavbrottet som ledde till att hissarna inte fungerade.

Räddningsarbetare fick igång en reservgenerator och alla arbetare räddades under tisdag eftermiddag.

Petro Porosjenko har för sin del avbrutit ett besök i Tyskland på grund av det skärpta läget kring Donetsk.

- Eskaleringen i Donbass är ett klart tecken på Ryssland fortsätter att strunta i Minskavtalet, säger det ukrainska utrikesministeriet i ett uttalande.