Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasa station ska gå på miljövänlig energi

Från 2017
Arkitektens bild av Wasa Stations torn där hotellet ska inhysas.
Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy.

De statliga pengar på dryga två miljoner euro som Wasa station fått kommer att användas för miljövänliga energilösningar. Kvarteret kommer att värmas med bergvärme med 460 borrhål och dessutom solenergi för både värme och elektricitet.

Det stora enligt regionchef Mikael Snellman på byggbolaget Lemminkäinen är ändå att hela kvarteret kommer att samarbeta kring energin.

- Vi syr ihop alla fastigheter kring hela tre hektars kvarteret. Vi får alltså ett energibolag i kvarteret. Det är nytt i Finland. I första hand optimerar vi den förbrukade energin så att grannen kan ta tillvara det som man inte själv behöver. Det ska vara så smarta lösningar att vi faktiskt kan visa att vi är Nordens energihuvudstad, säger Snellman.

Arkitektens bild av Wasa Station.
Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy.

Hela Wasa station-satsningen vid gamla busstationen i Vasa kommer att innefatta musik och kongresscenter, idrottsarenor, ett öppet torg, restauranger, affärscentrum, hotell och bostäder. Den sammanlagda kostnaden beräknas uppgå till 200 miljoner euro.

I fullmäktige i Vasa kommer Wasa station att behandlas i början av maj. Vasa stad kommer att bidra med 60 procent av kostnaderna för kultur och idrottsanläggningarna, vilket innebär cirka 30 miljoner euro. Dessutom hoppas man fortfarande på mera statligt bidrag.

- Vi tror att staten tar del också av kultur- och idrottsanläggningarna. Man kan beräkna ungefär fyra till fem miljoner euro till kulturdelen och högst 700 000 euro till idrottsdelen, säger Markku Järvelä som är teknisk direktör vid Vasa stad.

Köpkraften räcker

Förutom i centrum finns i dagen läge också en hel del affärer i Stenhaga, en liten bit utanför centrum. Både Järvelä och Snellman tror ändå att köpkraften i Vasa kommer att räcka till för ytterligare ett shoppingcenter.

- Vasa växer framförallt med bostäder och vi har en jättebra tid både bakom oss och flera år framför oss gällande bostäder. Invånarantalet ökar och krav på servicen ökar. Vi vet att Stenhaga har växt mycket bra, men centrum bör också växa. Och det här är en del av centrum. Jag ser förhoppningsfullt på framtiden, säger Snellman.

- Jag tror köpkraften räcker till. Vi försöker få centrumområdet tätare. Meningen är att vi får mera folk hit till centrum. Man måste också komma ihåg att Wasa station innebär mera händelser här i området, säger Järvelä.

Fler klädföretag behövs

Kultur och kongresscentret kommer alltså att innefatta en 3 500 kvadratmeter stor bollhall som också kan användas som mässcenter. I tredje våningen av shoppingcentret kommer man att ha en friskvårdsavdelning som innehåller gym, konditionstestning, fysioterapi och massage. Allt i privat regi.

Vid det här laget börjar tredje våningen av shoppingcentret vara fylld. De två första våningarna är tänkta för shopping och där finns ännu plats för fler företag.

Mikael Snellman på Lemminkäinen. Om några år kan gamla busstationen bakom honom se väldigt annorlunda ut.
Bildtext Mikael Snellman, Lemminkäinen.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Nya klädaffärer och nya kedjor som kommer till Finland och till regionen är inte många. Vi har nästan sett det motsatta det sista året. Men där ser jag nog framåt. Det är klart att tre till fyra miljoner besökare i ett kvarter per år, det bara måste dra tillräckligt med också shoppingföretagare, säger Snellman.

Wasa station kommer också att bli hem för flera hundra Vasabor eftersom det kommer att byggas 100 bostäder i kvarteret.

- Alla kommer att ha havsutsikt, eller så kan man se Kvevlax från köksfönstret. Så det är inte bara shopping och företagande utan det blir faktiskt ett evenemangskvarter, säger Snellman.

Med själva bygget av Wasa station torde man komma igång i slutet av det här året. Då börjar man med sprängningsarbeten för att bygga den underjordiska parkeringen.

Bygget kommer också att bli en stor arbetsplats som kommer att sysselsätta till och med ett par tusen personer.

Om tre år hoppas man kunna se ett färdigt Wasa station.

Diskussion om artikeln