Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från homosexuell krigsveteran till internationellt hyllad gayikon

Från 2017
Frimärksark med Tom of Finland-motiv
Bild: Itella

Touko Laaksonen är ett namn som inte väcker desto större associationer hos de flesta finländare. Tillägger man däremot att han är mannen bakom vårt lands mest hyllade och ifrågasatta gayikoner Tom of Finland nickar de flesta igenkännande.

Pekka Strang gestaltar Touko i nya filmen om legendens liv som är en del av Finland 100-festligheter och får sin Finlands-premiär 24 februari. Den visades dock redan som öppningsfilm på Göteborgs internationella filmfestival där den mottogs med tio minuters stående ovationer.

- Det var otroligt fint att se hur filmen fungerade med en levande publik, det var ett emotionellt och överväldigande ögonblick. Helt tydligt så träffar den rätt.

Största rollen hittills

Pekka Strang är en sedan länge etablerad skådespelare och kulturprofil. Otaliga roller och arbetet som konstnärlig ledare för Lilla teatern i Helsingfors har gett erfarenhet både på scenen och bakom kulisserna. Hur var det att spela en man som gick från att leva ett hemligt liv i ett homofobiskt krigstida Finland till att finnas på frimärken i modern tid?

- Det är en viktig berättelse att föra fram speciellt då Finland firar hundra år. Vi måste komma ihåg att Touko Laaksonen och hans ödesystrar och -bröder på den tiden räknades som laglösa men att de här människorna har varit med och byggt upp vår identitet.

Pekka Strang poserar framför en blå bakgrund, tittar in i kameran.
Bildtext Pekka Strang gestaltar Touko Laaksonen i ny film om Tom of Finland.
Bild: Yle / Ted Urho

Söker man på Tom of Finland på nätet får man över 50 miljoner träffar men skriver man in Touko Laaksonens namn i sökfältet är det inte närmelsevis lika många. Pekka poängterar att filmens idé var att lyfta fram mannen bakom brandet.

- Vi ville visa hur det var att växa upp och leva i ett efterkrigstida land som blev allt mer moralistiskt och stängde sina dörrar för olikhet. Då man ser på nyheterna idag så inser man tyvärr att den problematiken fortfarande är lika aktuell.

Rysk fallskärmshoppare som inspiration

I början av filmen ser man en ung Touko Laaksonen som krigar för sitt land. Medan han står och tar en välförtjänt paus i buskaget ser han en rysk fallskärmshoppare landa på fältet framför honom. Touko mördar honom och då man ser ansiktet på fallskärmshopparen inser man att han har samma ansikte som Tom of Finland-karaktären.

- Aleksi Bardy och Dome Karukoski som satt ihop manuset och filmen har tagit del av många berättelser om Toukos liv och de som kände honom under hans sista år säger att han brukade berätta den här historien så vi får väl tro att den är sann.

Pekka Strang i rollen som Touko Laaksonen.
Bildtext Pekka Strang i rollen som Touko Laaksonen.
Bild: Helsinki Filmi / Josef Persson

Vägen till sitt livs roll

Pekkas väg till en av sitt livs största roller gick via en regelrätt provfilmning där han inledningsvis fick göra ett språkprov då det först fanns tankar om att göra filmen på engelska. De internationella delproducenterna tyckte dock att filmen skulle göra sig bäst på orginalspråket och efter ytterligare provscener med andra skådespelare kom slutligen det efterlängtade samtalet.

- Som skådespelare är man van att höra att man var jättebra men att de valt någon annan. Då Dome ringde och erbjöd mig rollen som Touko var det givetvis ett stort ögonblick.

Kärleken ser inte till könet

Som gift trebarnspappa kan det vara lite underligt att spela en homosexuell krigsveteran. Pekka poängterar dock att då det kommer till kärleksscenerna med Lauri Tilkanen som spelar Toukos partner Veli handlade det mest om förtroende.

- Vi diskuterade det givetvis men sist och slutligen handlar det inte om så mycket annat än att de flesta män har lite mer hår på överläppen, annars finns det inte så stora skillnader. Kärleken ser ju inte till könet.

Tom of Finland är en del av Finland 100 år och får sin premiär 24 februari 2017.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln