Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Osannolikt att Trump skrotar frihandelsavtal med Afrika – ”Det skulle vara en chock”

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 18:13.
Solpaneler i Marrakech på taket till den byggnad där FN:s klimatkonferens COP22 hölls 7-18.9.2016
Bildtext Solenergi i Marocko.
Bild: EPA/MOHAMED MESSARA

Att USA:s president Donald Trump skulle säga upp frihandelsavtalet med Afrika är inte troligt, säger experter till Svenska Yle. Men det finns en risk att investeringar i förnybar energi som gjorts inom ramen för avtalet är i farozonen – på den kontinent som lider mest av klimatförändringen.

USA:s förre president Barack Obama satsade stort på Afrika. År 2015 förlängde han det amerikanska frihandelsavtalet med Afrika fram till år 2025. Avtalet, det så kallade African Growth and Opportunity Act (AGOA), ger afrikanska länder rätt att exportera flera varor till USA utan tullavgifter.

Barack Obama talade vid  US-Africa Business Forum.
Bildtext President Barack Obama talade om handeln mellan USA och Afrika
Bild: EPA/DREW ANGERER / POOL

Det här låter precis som något Trump skulle vilja slänga i papperskorgen på direkten - men så är det inte, säger Razia Khan, regional ekonomisk chef för Afrika på Standard Chartered Bank i London.

– Många afrikanska länder har ett underskott i bytesbalansen, vilket gör att det är osannolikt att Afrika söder om Sahara skulle bli mål för protektionismpolitiken.

Men det finns andra hotbilder - indirekta sådana. En stor osäkerhet är hur den protektionistiska politiken drabbar tillväxtmarknader – till exempel Kina. Det kan i sin tur påverka Afrika. Kina är nämligen den största importören av afrikanska råvaror.

Africa rising - ett minne blott?

För några år sedan utpekades Afrika som den nästa stora tillväxtmarknaden - det nya Asien.

Men ifjol var den ekonomiska tillväxten i Afrika på den lägsta nivån sedan den globala finanskrisen år 2008. Tillväxten för 2016 låg på 1,5 procent.

En orsak var att de två största ekonomierna, Sydafrika och Nigeria, gick neråt. Dessa två ekonomier står tillsammans för ungefär häften av BNP i Afrika söder om Sahara.

Också hoten om en avstannande tillväxt i Kina fick priserna på afrikanska råvaror att sjunka. Det här kan hända igen om USA och Kina råkar i luven på varandra, och i värsta fall går in i ett handelskrig.

Trups löften om bland annat skattelättnader har fått marknaderna att få glädjefnatt, och det har gjort att priserna på flera råvaror, till exempel koppar, nu har gått upp under de senaste veckorna.

Men det finns en reell risk att priserna plötsligt sjunker kraftigt när marknaden småningom jämnar ut sig, säger Razia Khan.

AGOA har skapat hundratusentals jobb i Afrika

Afrika är sårbart eftersom många ekonomier är beroende av export av en eller två råvaror.

Eftersom råvarorna inte förädlas i Afrika så för länderna väldigt lite handel med varandra.

Och det är bland annat därför som USA drar stor nytta av det frihandelsavtal som introducerades av Bill Clinton år 2000. Det har inneburit betydande investeringar i Afrika och har skapat hundratusentals jobb.

Om Trump slopar frihandelsavtalet med Afrika är det USA som lider.

Barry Gills, professor i u-landsforskning vid Helsingfors Universitet

Afrika exporterar råvaror till USA, och USA exporterar i sin tur färdiga produkter som bilar och maskiner till Afrika.

Om Trump skulle välja att slopa frihandelsavtalet med Afrika är det USA som lider, säger Barry Gills, professor i u-landsforskning vid Helsingfors Universitet.

– Det skulle vara en chock för Afrika. Men det kunde också leda till att länderna för mer handel med varandra och med andra länder på USA:s bekostnad. I dag för Afrika mycket handel med Kina, Indien, Sydkorea, Japan och Europa.

Men det osäkra läget medför ändå risken att Afrikas naturresurser exploateras i ännu högre grad än förr. Men det är ändå bara "business as usual", säger Gills lite bittert.

Förnybara energiprojekt hotade - "Afrika kunde vara nyckelområde"

En sak oroar honom ännu mer. Det är att flera av de projekt som USA har investerat i inom ramen för frihandelsavtalet gäller förnybara energikällor i Afrika - till exempel solenergi.

– USA:s nya syn på Parisavtalet och klimatförändringen kan påverka det som sker på marken. Hur det går med projekt inom solenergi som har gett 690 miljoner afrikaner tillgång till elektricitet får vi se.

Kontinenten drabbas värst av klimatförändringen, och den allvarliga torkan i Sydafrika var en orsak till att hela Afrikas ekonomi gick dåligt år 2016.

Afrika kunde vara en föregångare inom förnybara energikällor, säger Gills. Kapaciteten finns, men Afrika klarar inte av det på egen hand.

– Afrika är ett nyckelområde, och kunde hoppa rakt in i en post-fossil tid för att genomföra något anmärkningsvärt de kommande 20 åren, säger Gills.

Ingen orsak till stor pessimism

Razia Khan från Standard Chartered Bank tycker ändå inte att vi ska förstora hoten mot den afrikanska ekonomin, trots att framtiden är osäker.

– En sak är säker. Trots de senaste årens utmaningar och det svåra externa klimatet just nu så kommer Afrikas ekonomi att växa på lång sikt.

Inga andra tillväxtområden kan erbjuda liknande demografiska trender som medför att marknaden fördjupas och BNP stiger. De element som fanns där när man talade om Afrikas ekonomiska uppsving," Africa rising", finns ännu där, säger hon.

Afrikas ekonomi växer på lång sikt.

Razia Khan vid Standard Chartered Bank

Barry Gills vågar också vara försiktigt optimistisk - helt enkelt för att han inte tror att någon vill ta det så långt som till ett regelrätt handelskrig. Ett handelskrig som ifall det fördes mellan USA och Kina antagligen skulle leda till en global recession och en amerikansk förlust.

– Låt oss hoppas att alla som är involverade ser till att det inte går så som många helt rätt befarar. Historien visar att det kunde innebära en katastrof.

En nedgång i Afrikas ekonomi påverkar också Europa. Inte bara för att vi är en av kontinentens största handelsparter.

Ju fattigare Afrika är och ju mindre det investeras där, desto färre jobb finns det, och desto större är lockelsen att göra den farliga resan över Medelhavet i hopp om ett bättre liv i Europa.