Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisens nedprioritering av snuslangare får kritik – ”Det är helt otroligt”

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 18:40.
Snusdosor av märket Ettan.
Bildtext Det är tillåtet att föra in 1000 gram snus för eget bruk till Finland. En dosa väger vanligtvis runt 20 gram.
Bild: Wikimedia Commons/kallerna

Snuslangare prioriteras inte av polisen eftersom snuset är en ”folkhälsofråga”, visar Svenska Yles granskning. På Social- och hälsovårdsministeriet vill man nu att polisstyrelsen förklarar sig.

Svenska Yles granskning av snushandeln i Finland visar att snuslangare lätt kan komma undan lagens långa arm. En langare som vi talat med konstaterar att man ska vara misstänkt för något annat brott eller bli tagen på bar gärning av Tullen för att åka fast.

Polisstyrelsen bekräftar att snuslangarna nedprioriteras eftersom ”snuset är en folkhälsofråga och därför inte hör till polisens huvudsakliga uppgifter”.

Kari Paaso, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet, hajade till när han i måndags hörde om polisens svala intresse för snusfrågan.

- Det är helt otroligt! Jag skulle vilja skicka en fråga från ministeriet till polisstyrelsen, hur kan ni värdera olika lags brott på det här sättet?

”Budskapet blir att polisen inte bryr sig om snuslangare”

En stor del av snushandeln sker på sociala medier och polisen påpekar också att det händer andra allvarligare saker på nätet. Till exempel hatbrott och brott riktade mot barn.

Kari Paaso, direktör vid Social- och Hälsovårdsministeriet.
Bildtext Kari Paaso, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Paaso är upprörd över att polisen öppet medger att de inte prioriterar snuslangarna. Det här trots att Svenska Yles granskning visar att en stor del av snushandeln kontrolleras av utländska ligor.

- Budskapet blir att det är fritt fram att langa snus, polisen kommer inte att bry sig, säger Paaso.

Han frågar sig också hur snuset som folkhälsofråga kan vara en motivering till nedprioriteringen.

- Varje lagparagraf har sin bakgrund. Är det så att polisen först funderar på varför lagen har stiftats, och om de inte tycker att lagen stiftats på passande grunder väljer de att inte övervaka att den följs?

Henriksson: Kriminaliteten visar att snusförbudet inte fungerar

Också Anna-Maja Henriksson, ordförande för Svenska folkpartiet och tidigare justitieminister, är förvånad över polisens nedprioritering av snusförsäljningen.

- Det är bekymmersamt om vi har en klar lagstiftning som polisen ändå med sitt eget agerande gör till andra klassens lagstiftning, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson
Bildtext SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

SFP har länge varit kritiska till EU:s allmänna snusförbud. Att den illegala snushandeln blomstrar ser Henriksson som beviset på att snusförbudet inte fungerar i Finland.

- Det är det här vi varit rädda för. Staten går miste om miljontals euro i skatteintäkter och så har det vuxit upp en osund kriminalitet.

Spotlight - Det nya svarta guldet på Yle Fem tisdagen den 31.1 kl.20.00 och på Yle Arenan.

Det nya svarta guldet - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln