Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Anni Sinnemäki De grönas borgmästarkandidat

Från 2017
Anni Sinnemäki.
Bildtext Anni Sinnemäki är De grönas borgmästarkandidat i Helsingfors.
Bild: Yle

De gröna i Helsingfors vill se Anni Sinnemäki som sin borgmästarkandidat. Hon besegrade Pekka Sauri i en omröstning med rösterna 36-13.

De gröna valde partiets borgmästarkandidat i Helsingfors under ett möte på tisdag kväll. 49 mötesdelegater deltog och Sinnemäki fick 36 röster medan Sauri fick 13 röster.

Anni Sinnemäki är nu biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering i Helsingfors. Hon valdes till posten i slutet av 2014 och avgick då från riksdagen dit hon valdes 1999. Hon har varit arbetsminister och var partiordförande för De gröna 2009-2011. Hon har suttit i Helsingforsfullmäktige sedan 2005.

Hon är född 1973 och fick sitt första barn, Siiri, som 16-åring. Sitt andra barn, Rufus, fick hon som 39-åring 2012. Hon har skrivit låttexter till det finländska bandet Ultra Bra och var mellan 1996 och 2001 gift med bandets frontfigur Kerkko Koskinen. Hon har också gett ut två diktsamlingar.

Gröna kan bli störst i Helsingfors

Pekka Sauri är biträdande stadsdirektör med ansvar för byggnads- och miljöväsendet. Den posten har han haft sedan 2003. Han utsågs till Stadin kundi på Helsingforsdagen den 12 juni i fjol.

Efter kommunalvalet den 9 april kommer Helsingfors att för första gången få en borgmästare. I princip går posten till det största partiet. Enligt Yles partimätning i början av januari är De gröna störst i Helsingfors. De gröna stöddes av 25,8 procent i partimätningen medan Samlingspartiet stöddes av 24,9 procent. Skillnaden mellan partierna var ändå inom felmarginalen på 3,5 procentenheter.

Samlingspartiet i Helsingfors har ännu inte valt sin borgmästarkandidat. Ett namn som kan bli aktuellt för posten är Jan Vapaavuori, som nu är vicedirektör för Europeiska investeringsbanken. Han ska ge besked i mitten av februari. Inte heller det tredje största partiet SDP har valt borgmästarkandidat ännu. Förra veckan sade Tuula Haatainen till Yle Huvudstadsregionen att hon överväger att kandidera för borgmästarposten.

Förutom De gröna har Sannfinländarna och Vänsterförbundet valt sin borgmästarkandidat. Sannfinländarna ställer upp Mika Raatikainen och Vänsterförbundet Paavo Arhinmäki.

Diskussion om artikeln