Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsministern vill begränsa tillträde till militära uppgifter för folk med dubbla pass

Från 2017
Uppdaterad 02.02.2017 14:27.
Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf)
Bildtext Försvarsminister Jussi Niinistö ger motstridiga uttalanden.
Bild: Yle

Förvirringen kring om dubbelt medborgarskap ska vara ett hinder för att få vissa militära poster ökar. Ska dubbelt, finskt och ryskt pass, vara ett hinder för att få viss militärutbildning?

Till Yle säger försvarsminister Jussi Niinistö att han tänker sätta i gång en lagberedning som gör det möjligt att förhindra människor som har dubbelt medborgarskap från att få tjänster i försvaret.

– Personligen anser jag att det finns vägande skäl för att kunna utesluta människor med dubbelt medborgarskap från tjänster inom militären, säger försvarsminister Jussi Niinistö till Yle.

I en intervju för nyhetsbyrån FNB sade Niinistö däremot att det inte finns några begränsningar då det gäller dubbelt medborgarskap för värnpliktiga beväringar.

Niinistö sade i FNB-intervjun att det kunde röra sig om avsiktligt spridd desinformation.

Enligt de uppgifter som Yles finska nyhetsredaktion har tagit del av har Försvarsmakten anvisningar om hur personer med dubbelt medborgarskap ska behandlas på annat sätt än andra.

Två av varandra oberoende källor har sagt till Yle att utbildningen för värnpliktiga med dubbelt medborgarskap har förändrats. De ska inte längre utbildas till uppgifter där de kan ha tillgång till information som är betydelsefull med tanke på landets säkerhet.

Diskussion om artikeln