Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Billnäs skola i Raseborg fick stipendium för Gul flagg

Från 2017
Billnäs skola i Raseborg
Bildtext Billnäs skola i Raseborg införde Gul Flagg 2016.
Bild: Yle/Monica Slotte

Billnäs skola i Raseborg har fått ett stipendium på 500 euro för projektet Gul flagg. Skolan uppmärksammades i samband med Educa-mässan i Helsingfors i fredags. (27.1)

Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ drev kampanjen Tillsammans som kulminerade i utbildningsmässan Educa. Kampanjens mål var att främja tolerans och kamratskap.

Projektet Gul Flagg har Billnäs skola genomfört tillsammans med Pojo kyrkoby skola, Västerby skola och Snappertuna skola.

Yellow Flag är ett koncept som enbart finns på Irland men som förts till Finland av skolans rektor Charlotta Allamo. Konceptet Gul flagg är en ny modell för att jobba med social välfärd och antimobbning på ett naturligt sätt.

Daghem och skolor antog utmaningen

Bland de prisbelönade kampanjbidragen finns nästan alla utbildningsstadier representerade, allt från småbarnspedagogik till fritt bildningsarbete. 20 bidrag belönades utan att rangordnas.

- Bidragen bedömdes exempelvis enligt hur berörande idéen eller alstret var, ifall andra hade utmanats och också hur väl idén kunde kopieras och användas på andra håll. Bildmaterial och videon var givetvis en extra krydda i bedömningen, berättar OAJ:s organisationsombudsman Riitta Silvonen.

Juryn som bestod av representanter för OAJ och försäkringsbolaget Turva fick över 50 beskrivningar av goda idéer som kan användas i främjandet av kamratskap och tolerans i skolor, daghem och läroanstalter.

Ingen är en nolla

Med kampanjen Tillsammans ville man också påminna om att ingen är en nolla. Idén kom från klassläraren Kati Särmö i Seinäjoki. Hennes arbete för att motarbeta och förhindra mobbning i skolan spred sig och blev till en riksomfattande kampanj med republikens president Sauli Niinistö som beskyddare.

Undervisningsgrupperna, klasserna och skolorna belönades med stipendier på 500 och 1 000 euro som försäkringsbolaget Turva donerade.

kvinna i talarstol
Bildtext Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen har ordet,
Bild: Charlotta Allamo

Priserna delades ut vid Educa-mässans öppningsceremoni av undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen, Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen, Turvas direktör Pekka Runsas och OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.

Här hittar du mera information om OAJ:s kampanj

Diskussion om artikeln