Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps besök ska debatteras i brittiska parlamentet

Från 2017
Parlamentsbyggnaden i London.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Det brittiska parlamentet kommer att diskutera den petition som undertecknats mot president Donald Trumps planerade statsbesök. Debatten äger rum den 20 februari.

Då Storbritanniens premiärminister Theresa May i fredags besökte Trump i Vita huset bjöd hon in honom på statsbesök i sommar. Stormen kring statsbesöket bröt ut efter att Trump infört ett inreseförbud till USA för sju länder med en muslimsk majoritetsbefolkning.

Närmare 1,7 miljoner människor har undertecknat en petition mot Trumps besök. I petitionen sägs det att Trump "på grund av sitt väldokumenterade kvinnohat och vulgaritet inte är lämplig att bli mottagen av drottning Elizabeth II och prinsen av Wales".

Undertecknarna anser att besöket borde ställas in för att drottning Elizabeth inte ska hamna i en pinsam situation. Bland annat ledaren för liberaldemokraterna Tim Farron anser att Trumps besök bör läggas på is tills inreseförbudet har hävts.

- Annars försätter Theresa May drottningen i en omöjlig sits där hon tvingas välkomna en man som portar brittiska medborgare enbart på basis av deras tro, sade Farron.

Parlamentet debatterar också en petition som stöder Trumps besök

Över 100 000 människor har undertecknat en annan petition där man kräver att besöket genomförs som planerat. Även detta ska debatteras i parlamentet.

Parlamentet måste enligt lag reagera på alla petitioner som har undertecknats av minst 10 000 människor. Om en petition undertecknas av över 100 000 människor måste frågan diskuteras i parlamentet.

Premiärminister Theresa May har sagt att hon inte tänker böja sig för protester, och att Trumps besök blir av som planerat.

Diskussion om artikeln