Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles valkompass kommer - nu i unikt samarbete med andra mediehus

Från 2017
Uppdaterad 01.02.2017 08:51.
Marit af Björkesten
Bildtext Marit af Björkesten ser fram emot samarbetet med KSF Media.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Inför kommunalvalet i april lanserar Yle för första gången en valkompass i samarbete med kommersiella mediehus.

KSF Media, Uusi Suomi, Suomen Kuvalehti och Maaseudun Tulevaisuus har egna frågor i Yles valkompass. Dessutom kommer bolagen att kunna använda all data som samlas in via kompassen.

Valkompassen öppnas först för kandidater, som får svara på sammanlagt över trettio frågor om ämnen som berör kommuninvånare. I mars öppnas den för publiken.

För KSF Medias del innebär det här att valkompassen kommer att finnas på Hbl:s, Östnylands och Västra Nylands webbsidor.

Susanna Ilmoni, ansvarig utgivare vid KSF Media, är nöjd:

- Jag är förstås jätteglad över att vi nu konkret kan samarbeta med Yle. Yle:s valkompass är The Valkompass i Finland, så det är roligt att få vara med.

Roligt att vara med i The Valkompass

― Susanna Ilmoni, ansvarig utgivare, KSF Media

Initiativet till samarbetet kom från Yles sida. Förutom KSF Media deltar alltså Uusi Suomi, Suomen Kuvalehti och Maaseudun Tulevaisuus i samarbetet.

Alla mediehus får två egna frågor med i valkompassen och kan lägga ut kompassen på sina egna webbplatser. Mediehusen får dessutom tillgång till all den data som Yles frågor samlar in.

Susanna Ilmoni menar att tiden nu var mogen för ett samarbete.

- Vi har länge talat om samarbete mellan mediehusen och det roligt att det nu förverkligas. Det här är till nytta och nöje för båda parter.

Susanna Ilmoni
Bildtext Susanna Ilmoni, KSF Media, gläds över samarbetet.
Bild: YLE

Finlandssvenska publiken vinner på samarbetet

Marit af Björkesten, direktör för Svenska Yle, vill lyfta fram den finlandssvenska aspekten.

- Det roliga är att KSF Media har nappat på det här erbjudandet, så vi har ett stort finlandssvenskt samarbete på kommande här.

På frågan om vad Hbl, Östnyland och Västra Nyland nu kommer att kunna erbjuda sina läsare svarar Susanna Ilmoni blixtsnabbt:

- Bättre journalistik! När vi har tillgång till alla svaren i valkompassen kan vi göra relevanta artiklar och nyheter till vår publik.

Också Marit af Björkesten ser stora möjligheter för alla mediehusen.

- De har möjlighet att göra journalistik utgående från den data som finns i valkompassen, som förmodligen kommer att vara helt massivt. Speciellt om vi får en stor del av kandidaterna att svara på frågorna och dessutom göra egna videor.

Vi har ett stort finlandssvenskt samarbete på kommande här

― Marit af Björkesten, direktör, Svenska Yle

Yle ser samarbetet som en handräckning till de privata mediebolagen i enlighet med de riktlinjer riksdagen har gett Yle.

En parlamentarisk arbetsgrupp, under ledning av ordföranden Arto Satonen, slog fast i juni i fjol att Yle bör sträva efter att samarbeta med andra medier.

Tusentals videosvar skapar unikt valgalleri

Valkompassen öppnas för kandidaterna i dag, och det nya är att alla kandidater som vill, kan svara på tre frågor i videoformat.

Svaren spelas in av kandidaten själv med en kameraförsedd dator eller mobil enhet. I fall antalet kandidater kommer ens nära kommunalvalet 2012, så finns det potentiellt över 30 000 videor för publiken att kolla upp.

SFP i Yles valgalleri.
Bildtext Bilden är från valgalleriet inför riksdagsvalet 2015.
Bild: Yle

För Yle är uppdraget tydligt, säger Atte Jääskeläinen, ansvarig chefredaktör på Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion.

- Vi vill aktivera medborgarna och främja demokratin. Också i det här valet testar vi modigt nya, internationellt sett rentav unika sätt att föra demokratin närmare människan.

Valkompassen med valgalleriet öppnas för publiken i mars. Yle gjorde sin första valkompass för över 20 år sedan, år 1996.

Kommunalvalet 2017

Kommunalval skulle egentligen ha ordnats i oktober 2016, men ordnas för första gången enligt den nya tidtabellen år 2017.

Valdagen är 9 april 2017.

Förhandsröstning i Finland ordnas mellan 29 mars och 4 april 2017.

Förhandsröstning utomlands sker mellan 29 mars och 1 april 2017.

De nuvarande fullmäktigeledamöternas mandattid förlängs till slutet av maj 2017 och den nya fullmäktige inleder sin verksamhet i juni.

Diskussion om artikeln