Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Minister Rehula får utredningarna om kirurgin

Från 2017
Vårdpersonal utför hjärtoperation
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Under onsdag morgon överlämnas rapporterna om kirurgins centralisering till familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C). Rapporten om cancerkirurgin har gjorts av överläkare Mikael Victorzon på Vasa centralsjukhus.

Arbetsgruppernas rapporter ska ligga som grund för flera förordningar gällande hur de kirurgiska ingreppen ska fördelas mellan sjukhusen, efter jourreformen. Förutom cancerkirurgin utreds ortopedin, den konservativa vården och tandvården.

I september 2016 skrev social- och hälsovårdsministeriet en rapport med titeln Kirurgia Suomessa 2020 där man föreslog att bland annat den kirurgiska operationsvården av cancer helt ska koncentreras till sjukhus med omfattande jour.

Rapporten väckte stor oro för vad som blir kvar på de sjukhus som inte har en omfattande jour och ministeriet reagerade med en tilläggsutredning.

Får cancerkirurgin fortsätta på VCS?

Mikael Victorzon, överläkare för den kirurgiska kliniken vid Vasa centralsjukhus, har tillsammans med två andra personer författat rapporten om cancerkirurgin.

Victorzon har tidigare sagt till Yle Österbotten att deras rekommendation är att cancerkirurgin får fortsätta som tidigare på Vasa centralsjukhus.

Rapporterna är ändå i första hand att betrakta som rekommendationer.

De överlämnas till minister Rehula klockan nio på onsdag morgon.