Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Le Pen vägrar återbetala EU-pengar, men Fillon är i ännu värre blåsväder

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 09:59.
Marine Le Pen och François Fillon som karnevalfigurer, inför karnevalen i Nice.
Bildtext Marine Le Pen och François Fillon som karnevalfigurer, inför karnevalen i Nice.
Bild: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Den franska extremhögerns ledare Marine Le Pen vägrar återbetala EU-parlamentet drygt 300 000 euro. Men samtidigt växer korruptionsskandalen kring hennes rival inför presidentvalet, Republikanernas François Fillon.

En utredning i fjol visade att två av Marine Le Pens assistenter som fick betalt för arbete i EU-parlamentet, snarare arbetade för henne privat eller för henne som partiledare för Nationella fronten.

De ska ha arbetat som kanslichef, respektive livvakt och en av dem tycktes aldrig ens ha rest till Bryssel.

Tidsfristen för en av återbetalningarna av de här assistentlönerna gick ut natten till onsdagen, men Le Pen vägrar återbetala summan.

Ledaren för Nationella fronten, Marine Le Pen under en presskonferens i Paris 26.1.2017
Bildtext Marine Le Pen under en presskonferens i Paris 26.1.2017
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Hon anser att beskyllningarna är politiskt motiverade och att hon dessutom inte fått tillräckligt med tid för att överklaga beslutet.

Skandalen kring Fillon sväller

Le Pen ligger bra till inför vårens presidentval i Frankrike. Speciellt då korruptionsmisstankarna tätnar kring en av hennes främsta rivaler, det franska högerpartiet Republikanernas presidentkandidat François Fillon.

Det franska veckomagasinet Le Canard Enchainé uppgav redan i förra veckan att Fillons fru Penelope var anställd som sin makes assistent i det franska parlamentet utan att egentligen ha utfört något arbete.

Francois Fillon och hans hustru Penelope på ett valmöte i Paris 29.1.2017
Bildtext Francois Fillon och hans hustru Penelope på ett valmöte i Paris 29.1.2017
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

I går kväll rapporterade tidningen att Penelope Fillon förtjänade betydligt mera och under en längre tid än man tidigare trott, på det här arrangemanget. Enligt Le Canard Enchainé ska hon ha förtjänat hela 830 000 euro under en period på 15 år.

Dessutom avslöjar tidningen att också Fillons barn gynnades av motsvarande arrangemang. Hans dotter Marie och son Charles assisterade Fillon under hans tid som senator 2005-2007. De ska ha förtjänat 84 000 euro totalt för jobb som beskrivs som obetydliga.

Fillon själv anser sig vara utsatt för en förtalskampanj. I går kväll sade han att hans barn var jurister som fått betalt för specifika uppdrag. Enligt franska medier hade de två barnen inte ännu avslutat sina studier då de arbetade för sin far.

Diskussion om artikeln