Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Genombrott i EU:s roamingförhandlingar - avgifterna slopas i sommar

Från 2017
Uppdaterad 01.02.2017 10:37.
Kvinna surfar på sin mobiltelefon.
Bild: Pixabay

Snart kostar det inget extra att ringa, skicka sms eller surfa på sin mobil i andra EU-länder. Det här kom Europaparlamentet och EU-länderna överens om i natt, efter långa och svåra förhandlingar om framtidens dataroaming.

Det verkar nu finnas en överenskommelse om att roamingavgifterna för datatrafik slopas i hela EU-området. Europaparlamentet och EU-länderna kom vid midnatt överens om att operatörerna stegvis ska börja sänka avgifterna från och med i sommar.

I praktiken innebär den nya roamingöverenskommelsen att konsumentavgifterna slopas helt från och med den 15 juni. Då får de europeiska operatörerna inte längre uppbära en extra avgift för användning av mobiltelefoner i ett annat EU-land.

Konsumentavgifterna slopas

Om du befinner dig utomlands kommer det alltså inte att kosta dig extra att ringa eller surfa med din mobil. Däremot får operatörerna i olika EU-länder fortsätta uppbära en extra roamingavgift av varandra, men högst 7,7 euro per gigabyte.

Pristaket ska sänkas årligen, och om fem år ska avgiften vara 2 euro och 50 cent per gigabyte. I dag är pristaket 50 euro.

Långa svåra förhandlingar

Förhandlingarna om sänkta roamingavgifter inom EU:s gränser har pågått redan i flera år. Den stora tvistefrågan har gällt nivån på pristaket för roamingen. Europaparlamentet har drivit på ett lägre pristak, medan medlemsländerna har krävt ett högre pristak.

EU-kommissionen har tidigare gått ut och lovat att roamingavgifterna ska slopas till sommaren. Det här har ökat det politiska trycket på förhandlingarna.

Men efter långa förhandlingar, som avslutades vid midnatt, verkar det alltså nu som att Europaparlamentet och medlemsländerna ha nått en kompromiss som framför allt gynnar konsumenterna.

Förut var det nämligen dyrt att använda sin mobil då man reste utomlands. Samtal, textmeddelanden och surfande på nätet kunde leda till höga kostnader.

Enligt EU har detta rimmat illa med fri rörlighet, därav kravet på att mobiltjänster ska bli lika billiga utomlands som i hemlandet.

Inte gränslöst gratis

Enligt den nya överenskommelsen får konsumenterna tillgång till gratis roaming inom hela EU, men inte i gränslösa mängder.

Problemet är att avgifterna och abonnemangen kan variera beroende på land. Därför öppnar EU-kommissionen för vissa begränsningar, för att operatörerna ska kunna skydda sig mot missbruk.

Gränsen för gratis roaming kommer att vara bunden till det pristak som gäller för operatörerna och till den månadsavgift man betalar för sitt abonnemang.

EU-länderna har därför förbundit sig till en princip om rättvis mobilanvändning. Den innebär i praktiken att med ett abonnemang som ger rätt till gränslös datatrafik, och som kostar 30 euro i månaden, har konsumenten ändå bara rätt till 7,8 gigabyte avgiftsfri roaming i månaden utanför hemlandet. När det här nu fastslagna taket nås, har operatören rätt att uppbära en extra roamingavgift.

Priset på abonnemanget kan höjas

För finländare som är kända för att surfa väldigt mycket på sina mobiler, och som är vana vid att erbjudas obegränsade datapaket av sina operatörer, är det här inte en optimal lösning.

Huruvida de roamingavgifter som kvarstår för operatörerna kommer att bakas in i priset på abonnemangen är också tillsvidare oklart.

Diskussion om artikeln