Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Åbo IFK säljer 16-årig stortalang till Bundesligaklubb: "Ett skolexempel"

Från 2017
Uppdaterad 01.02.2017 10:17.
Selman El Baset, ÅIFK, 2016
Bildtext Selman El Baset debuterade i ÅIFK:s herrlag i division 3 förra säsongen.
Bild: ÅIFK

Fotbollsspelaren Selman El Baset flyttar till Bundesligaklubben Ingolstads organisation från Åbo IFK, som får en ”betydande ersättning” för sitt jättelöfte.

I går gjorde TPS-talangen Abukar Mohamed klart med italienska SS Lazio – i dag flyttar följande fotbollsjunior från Åbo ut i Europa.

ÅIFK:s mittback Selman El Baset, 16, har skrivit på för tyska FC Ingolstadt 04, vars representationslag håller till i Bundesliga. El Baset inleder sin sejour i Tyskland i klubbens U17-akademilag.

Arbetet fortsätter

– I fjol tog jag ett stort steg framåt i min utveckling och mitt självförtroende växte då jag märkte att jag klarar mig i herrlaget och i landskamperna, säger El Baset i ett pressmeddelande.

– Tuffare utmaningar i idrotten hjälpte mig att se att jag också i vardagen måste tänka på vad jag gör för att klara mig bättre som idrottare och det arbetet fortsätter nu i Ingolstadt. Jag väntar otåligt på att få börja spela.

El Baset, som har rötter i Palestina, tog sina första steg i Finlands U15-landslag i augusti och har nu valts med till U16-landslaget.

”Betydande summor”

El Baset debuterade i ÅIFK:s backlinje i division 3 som 15-åring i fjol och växte under säsongens gång till lagets bärande krafter. I höstas åkte han på ett träningsläger i Tyskland och imponerade på Ingolstads lagledning.

– I ÅIFK har jag fått bra träning under alla dessa år och jag vill tacka föreningen för den chans den gett mig, säger El Baset.

El Baset hade kontrakt med ÅIFK, som därmed får ekonomisk ersättning för flytten. I avtalet finns dessutom en återförsäljningsklausul, vilket innebär att IFK får en del av köpesumman ifall Ingolstadt senare säljer El Baset vidare.

– Jag kan inte gå in på exakta belopp, men det handlar om betydande summor som kommer att ramla in under de följande åren, klargör ÅIFK:s verksamhetsledare Lena Hindström-Pesu till Yle Sporten.

– ÅIFK har inte direkt haft så många internationella transfers tidigare, men föreningen har satsat mycket på Selman och hoppas förstås få en del tillbaka den här vägen.

”Ett skolexempel”

Petteri Joensuu, som i fjol tränade ÅIFK:s herrlag och nu tagit över som träningschef, säger att Selman El Basets utveckling är ett tecken på det goda arbetet man gör inom föreningen.

– För det andra är Selman ett skolexempel på att om du jobbar hårt och målmedvetet så har du möjligheten att nå den europeiska toppen, säger Joensuu i pressmeddelandet.

– Selman gjorde stora framsteg under 2016 och har nu kommit ett steg närmare sin dröm. Fortfarande återstår mycket arbete, men det råder inga tvivel om att Selman kan nå mycket långt och är beredd på att jobba för att nå dit.

ÅIFK:s ordförande Peter Ahlskog betonar också att El Baset betett sig väl utanför fotbollsplanen.

– Selman har gjort ett stort intryck med sin öppenhet, uppriktiga glädje och sin iver att få vara med i varje evenemang. Han är ett gott exempel på en spelare som uppträder väl både på och utanför fotbollsplanen. Jag har aldrig hört Selman säga ett negativt ord om någon.

Diskussion om artikeln