Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mannen bakom Trump - eller den egentliga presidenten?

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 07:27.
Steve Bannon
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Övergången från ett USA med Barack Obama till ett USA med Donald Trump har varit seismisk. Miljontals människor försöker förstå det nya amerikanska landskapet. Vad är det som sker?

Att USA övergår från internationalism till nationalism har varit ett av Trumps klaraste budskap. Den gamla världsordningen där världen styrdes av USA ska slopas.

USA vill inte längre ingripa i andra länders förehavande och försvarar inte andra länders gränser. Nu gäller det att försvara USA, att försvara amerikanerna.

Devisen "America first!" gäller på alla områden.

Devisen "America first!" gäller på alla områden; handel, skatter, immigration, utrikespolitik. Trump har också låtit förstå att han är redo att tillsammans med Ryssland kämpa mot terrorismen bland annat i Syrien och Irak.

En av de absolut viktigaste personerna som Donald Trump omger sig med i Vita huset är topprådgivaren och chefsstrategen Steve Bannon - en man med bakgrund i den nationalistiska yttersta högern, alt-right eller "den alternativa högern" (för detaljer om Bannon och alt-right-rörelsen se faktarutor i slutet av artikeln).

Topprådgivaren som inte är intresserad av att visa upp sig

President Donald Trump är en mediefigur som älskar att synas och att uttala sig om allt.

Steve Bannon är olik Trump - och Trumps övriga rådgivare - i den meningen att han inte är särskilt intresserad av att visa sig i tv eller delta i middagar i Washington, skriver Politico.

Steve Bannon sägs vara en person som svär regelbundet. Han klär sig mer avspänt än de flesta andra i Vita huset.

Bannon ser ut att trivas bäst då han får prata avskilt med Trump. Under större möten håller han sig gärna lite vid sidan om.

- Steve Bannon förstår sig på den amerikanska publiken och han vet varför Trump segrade i presidentvalet. Bannon berättar för Trump vad människor på riktigt är upprörda över och vad de verkligen är engagerade i, säger en annan av Trumps förtrogna, den forna borgmästaren i New York, Rudy Giuliani.

- Och Trump är för det mesta av samma åsikt som Bannon.

Chefsstrategen Steve Bannon vill krossa eliten som svek arbetarklassen

Steve Bannon har sagt att han för avsikt att förgöra etablissemanget. Han vill frälsa ett korrupt land som har förråtts av hjälplösa, svaga, otillräckliga och giriga ledare.

- Det är bra med mörker, säger den 62-åriga nya topprådgivaren. Det är bra om "de" missuppfattar oss, att de är blinda för vilka vi är och vad vi gör, sade han i en intervju för The Hollywood Reporter.

I artikeln beskrivs Steve Bannons resa; från pojkåren i en demokratisk industriarbetarfamilj i Norfolk, Virginia via det amerikanska etablissemanget till nuet där han upplever någon form av klassmedvetenhet eller bitterhet - eller svek.

Enligt Bannon har det demokratiska partiet svikit sina arbetarrötter - och republikanerna har likaså svikit arbetarklassen. Det är etablissemanget - donatorerna - ("the donor class") som Bannon anser att står bakom allt.

De två politiska partierna är så ägda av sina donatorer att de inte talar till sin publik.

Steve Bannon

Bannon fördömer alltså de mäktigas Amerika - den härskande eliten och "den metrosexuella bubblan" - den annorlunda världen. Enligt Bannons synsätt finns det föga kontakt mellan den världen och dess motsats - det bortglömda Amerika.

Det finns knappt ett gemensamt språk.

Bannon ser ett väldigt tudelat USA. Han går till attack mot liberalerna och anklagar dem för att ha glömt bort den amerikanska arbetarklassen. Enligt Bannon förstörde globalisterna den amerikanska arbetarklassen och skapade en ny medelklass i Asien.

Steve Bannon
Bildtext Steve Bannon.
Bild: EPA/Aude Guerrucci/POOL

- Men nu ska ingen längre köra över USA. Om Trumps administration lyckas leva upp till förväntningarna kommer vi i fortsättningen att ha 60 procent av de vitas röster och 40 procent av de svarta och latinamerikanska rösterna. Och vi kommer att styra landet i 50 år, säger Bannon i intervjun för The Hollywood Reporter.

Bannon: De andra har förlorat greppet om verkligheten

- Det var detta som demokraterna missade. De ser inte verkligheten. De talade till människor som hade gigantiska företag men företagen hade nio anställda. Demokraterna har förlorat greppet om verkligheten, säger Steve Bannon.

Enligt Bannon förstår Donald Trump intuitivt hur man ska tala till människor.

- Ingen i det demokratiska partiet lyssnade ordentligt på Trump, och därför förstod de inte vilket kraftfullt budskap Trump förmedlade till folket.

Bannon säger att han vill bygga upp en helt ny politisk rörelse och att han har en ny plan för infrastruktur. Enligt honom kan en återuppbyggnad av allt ske bäst genom införandet av negativa räntor i hela världen. Det är också viktigt att det byggs varv och fabriker. Och enligt honom handlar allt om jobben.

Donald Trump och staben i Vita huset.
Bildtext En del av Trumps stab. Reince Priebus, Kellyanne Conway, Hope Hicks, Jared Kushner och Steve Bannon (längst till höger)
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Han säger också att han ser framtiden som mer spännande nu än på 1930-talet. Han talar om något som ska bli "större än Reagans revolution" - och att det handlar om "konservativa plus populister i en ekonomisk nationalistisk rörelse."

Bannon säger att han motsätter sig det självgoda och homogena etablissemanget. Samtidigt inleds dock "Trumps revolution" till stor del tack vare denna "elit", konstaterar The Hollywood Reporter.

Bannon: Det är mediernas fel - mediebubblan är den ultimata symbolen för det som är fel i det här landet

- Det är mediebubblan som är den ultimata symbolen för det som är fel med det här landet. Det handlar om en sluten cirkel av människor som talar till varandra och som inte har en aning om vad som pågår, säger Bannon.

The New York Times, CNN, MSNBC och Huffington Post hör alla till den cirkeln, säger Bannon i intervjun för The Hollywood Reporter. Också Fox News och dess ägare, släkten Murdoch, får sig en känga.

- De får allting fel - till och med mer än vad de andra får. Rupert [Murdoch] är en globalist och har aldrig förstått Trump. Trump är radikal, säger Bannon.

Jag är - säger han med välbehag - Thomas Cromwell vid Tudors hov.

(Cromwell lyckades via maktspel bli kungens (Henrik VIII:s) förtrogna)

"Jag är leninist"

- Jag är leninist, deklarerade Trumps topprådgivare i en intervju i augusti 2016 för sajten The Daily Beast.

Bannon konstaterade då att Lenin ville riva ner staten och att det också är hans mål.

- Jag vill arbeta för att allt kraschar så att etablissemanget faller samman.

Då Bannon senare kontaktades av sajten och påmindes om vad han hade sagt svarade han så här: "Jag minns inte att jag skulle ha träffat dig och jag minns inte samtalet. Och du har säkert märkt under de senaste dagarna att jag inte befattar mig med medier."

Steve Bannon
Bildtext Steve Bannon anländer till installationen av president Donald Trump 20.1.2017.
Bild: EPA/SAUL LOEB / POOL

Bannon arkitekt bakom inreseförbudet

Arkitekten bakom inreseförbudet för personer från vissa länder var till stor del just Bannon. Han körde igenom hela förslaget utan att konsultera andra instanser eller experter, skriver The Guardian

Enligt The Guardian ville presidentens chefsstrateg sända chockvågor över världen, och visa att det som Trump säger inte är bara retorik. Nu skulle världen få veta vad man menar med "America first" - inte kanske först med demokrati eller mänskliga rättigheter och inte först med att se sin plikt att ta sig an offer för humanitära kriser.

Under de dagar då invandrarförbudet sysselsatte medier uppgraderade Trump "bakom kulisserna" Steve Bannon till säkerhetspolitisk rådgivare. Trump har beslutat att Bannon blir permanent medlem av det nationella säkerhetsrådet National Security Council (NSC).

Bannon får alltså ett kraftigt inflytande över säkerhetspolitiken.

Samtidigt som Bannon uppgraderades till topposition blev toppcheferna för personalen och underrättelsetjänsten nedgraderade. De får nu delta i möten enbart då NSC behandlar frågor som direkt gäller deras ansvarsområden, skriver The New York Times.

Breitbart - sajten där Bannon odlade sin ideologi

Steve Bannon basade innan han tillträdde som rådgivare för Trump för den högerpopulistiska sajten Breitbart, betecknad som rasistisk, kvinnofientlig och extremt nationalistisk.

Breitbart irriterar sig i en kolumn stort på det man kallar "trick" som "etablerade medier" - MSM (Main Stream Media) - nu sysslar med då det gäller president Trump och hans stab.

Breitbarts webbsajt
Bildtext Bannon har ett förflutet på den högerextrema sajten Breitbart
Bild: AOP / Lynchpics / Alamy

The New York Times (NYT) hör till de tidningar som skarpt har kritiserat både president Donald Trump och Steve Bannon.

Breitbart anser att NYT attackerar Steve Bannon med kända vänsterargument.

- Tidningens skribenter tror att läsarna aldrig blir trötta av att ta emot samma gamla upprepningar hela tiden, skriver Breitbart i kolumnen.

- Till och med yngre människor kan klart se vad NYT är ute efter: Att presentera Bannon som ett jättelikt existentiellt hot. Han framställs som ett hot - inte bara mot liberalismen utan också som ett hot mot landets konstitution, heter det på sajten.

Breitbart bedömer att avsikten på kort sikt är att provocera fram ytterligare ilska från anti-Bannon-läsarna, och på lång sikt givetvis att slå ut Bannon och därmed på något sätt slå ut också president Donald Trump.

Upprörda reaktioner på utnämningen av Bannon: Ett misstag, en galen åtgärd

Enligt The New York Times har Bannon nu mer konkreta påverkningsmöjligheter än kanske någon annan i Vita huset. Undantaget är svärsonen Jared Kushner.

Bannon har tillsammans med rådgivaren Stephen Miller lyckats köra över de mer moderata rådgivarna i Trumps närhet.

- Ett rum där det talas om nationell säkerhet är den sista plats där du ska placera en människa som sysslar med politik. Jag har aldrig varit med om något sådant och det borde inte få ske, säger Leon E.Panetta, tidigare personalchef i Vita huset, försvarsminister och CIA-chef enligt The New York Times.

- Bannon saknar utrikespolitisk erfarenhet och har inte heller erfarenhet av frågor i anslutning till nationell säkerhet. Hans primära roll är att vägleda presidenten och hjälpa honom att fullfölja de vallöften han gett. Och detta är inte något som det nationella säkerhetsrådet NSC ska arbeta med, konstaterar Panetta.

Att placera den extremt högerinriktade Steve Bannon i det nationella säkerhetsrådet är farligt, och han borde avlägsnas därifrån, säger demokraten Bernie Sanders på Twitter.

Den förra säkerhetspolitiska rådgivaren Susan Rice betecknar åtgärden som iskallt galen. Den förra försvarsministern Robert Gates (också verksam då George W. Bush var president) anser att degraderingarna är ett stort misstag.

Ett rum där det talas om nationell säkerhet är den sista plats där du ska placera en människa som sysslar med politik.

Leon E. Panetta, tidigare personalchef i Vita huset, försvarsminister och CIA-chef

Även den republikanska senatorn John McCain säger att han oroar sig över NSC. Enligt honom är utnämningen av Bannon något radikalt avvikande i det nationella säkerhetsrådets historia.

Också andra högt uppsatta politiker och erfarna rådgivare har framfört liknande farhågor. Många påtalar vikten av att ha underrättelse- och militärexperter med i beslutsfattandet. Det handlar bland annat om att förhindra presidenten att begå misstag.

Bannon håller på att försätta sig i en position där han är de facto president

The New York Times

Vi har aldrig någonsin tidigare bevittnat att en politisk medhjälpare på ett så fräckt sätt lyckats befästa sin makt så som Stephen Brannon har gjort. Bannon håller på att försätta sig i en position där han är de facto president, skriver The New York Times.

Den förra talmannen Newt Gingrich, som är allierad med Trump, träder dock fram till Bannons försvar:

- Bannon tänker på strategier hela tiden, och en betydande del av NSC handlar om strategi. Dessutom har Bannon varit verksam inom marinen.

Demonstration i New York mot Steve Bannon.
Bildtext Demonstration mot Steve Bannon i New York i november 2016.
Bild: EPA/Bryan R. Smith

Det går inte att definiera Bannon som presidentens tjänare. Presidenten är hans vapen, skriver The Guardian. Bannon såg sig i många år omkring efter en bundsförvant och ett lämpligt verktyg som kunde föra kampen vidare (Sarah Palin och Rick Perry var andra tänkbara verktyg enligt The Guardian).

I Donald Trump har han hittat ett bra - dock kanske inte helt perfekt - material. De är båda så kallade workaholics (arbetsnarkomaner) och båda har en protektionistisk attityd.

Och båda är stridslystna.

From no-drama Obama to all-trauma Trump

Lawrence Douglas i The Guardian

Men Bannon är - i motsats till presidenten - inte så lätt distraherad och förvirrad. Han är intelligent, artikulerad och ideologiskt fokuserad.

Och han är hängivet engagerad i sin kamp.

En odisciplinerad president har nu manövrerat in Bannon i de allra innersta säkerhetspolitiska kretsarna. En mäktig man - kanske den farligaste i Amerika, bedömer The Guardian.

Trumps chefsrådgivare Stephen (Steve) Bannon i ett nötskal

 • Föddes 1953. Växte upp i en demokratisk familj i Norfolk, Virginia.
 • Har varit verksam inom marinen i USA. Tjänstgjorde först utomlands och sedan på försvarshögkvarteret Pentagon.
 • Avlade MBA-examen vid Harvard Business School (Harvard University) och en masterexamen i National Security Studies (Georgetown University).
 • Har arbetat vid investeringsbanken Goldman Sachs.
 • Chef för Breitbart News, en webbsajt för "alt-right" ("den alternativa högern"). Sajten har under hans ledning publicerat antisemitiskt, antifeministiskt, allmänt rasistiskt och islamofobiskt material.
 • Har band till filmvärlden i Hollywood. Har regisserat och producerat propagandistiska dokumentärfilmer (Battle for America 2010 om konservativa gräsrotsrörelser och The Undefeated 2011 om den republikanska politikern Sarah Palin.)
 • Ledde Donald Trumps presidentkampanj
 • Chefsstrateg och rådgivare för president Donald Trump. Utnämndes i januari 2017 till medlem i USA:s nationella säkerhetsråd. Posten ger honom ökad insyn och möjlighet att påverka USA:s agerande i säkerhetsfrågor.
 • Förespråkar en mer restriktiv invandringspolitik. Motsätter sig frihandel, vapenkontroll och aborter.
 • Saknar tidigare politisk erfarenhet.

USA:s alt-rightrörelse - den alternativa högern

 • Ett paraplybegrepp för högerextremistiska fraktioner i USA.
 • Använder sig av teorier om vit identitet och överhöghet.
 • Rörelsen innefattar antisemitiska, kvinnofientliga, islamofobiska, homofobiska, radikalt nationalistiska och rasistiska grupper.
 • Förordar en isolationistisk och protektionistisk politik och är kritiska mot invandring.
 • Vänder sig mot både liberaler och traditionella konservativa.
 • Anser att USA är under attack av "multikulturella krafter"
 • Agerar i huvudsak på nätet och i sociala medier.
 • Uppmärksammades under presidentvalet 2016 i både nationella och internationella medier.
 • Den högerextrema nyhetssajten Breitbart News beskrivs som en plattform för alt-rightrörelsen.
 • Saknar formell ideologi men ligger långt ut på högerkanten.
 • Richard Spencer (född 1978) vid den nationalistiska tankesmedjan National Policy Institute (NPI) har i viss utsträckning varit en frontfigur för rörelsen.

(Källa: Nationalencyklopedin, alt-rightrörelsen)

Diskussion om artikeln