Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smart och skicklig Sebastian Aho hyllas – ”Har senast gjort hattrick i B-juniorerna”

Från 2017
Uppdaterad 01.02.2017 12:42.
Sebastian Aho firar mål, februari 2017.
Bildtext Sebastian Aho går från klarhet till klarhet.
Bild: All Over Press

Det finns inget tak för honom, säger lagkamraten Jordan Staal efter Sebastian Ahos första NHL-hattrick. Tonåringen, som slog ett 27 år gammalt klubbrekord, medger att tremålskvällen betyder mycket.

Sebastian Aho gick mållös de tretton första NHL-matcherna i höstas – men sedan dess har fullträffarna rasslat in i jämn takt.

I natt stod Carolina Hurricanes-nykomlingen för NHL-karriärens första hattrick, då han slog in tre puckar i 5–1-segern över Philadelphia Flyers (se målen här).

– En fantastisk kväll av såväl laget som mig själv, säger Aho till Yle Urheilu, på plats i Carolina.

– Det känns nog bra, inte brukar jag göra alltför många mål. Målskyttet handlar mycket om självförtroende, och snöbollen har nu satts i rullning.

”Betyder ganska mycket”

Hattricket var inte bara det första i NHL – utan överlag i seniorsammanhang.

– Det betyder nog ganska mycket. Jag har inte gjort ett enda hattrick som proffs tidigare, det senaste var säkert nån gång i B-juniorerna.

Sebastian Aho gör mål på Steve Mason, Carolina-Philadelphia, februari 2017.
Bildtext Ostoppbara Aho gjorde tre mål bakom Flyerskeepern Steve Mason.
Bild: All Over Press

Med saldot 15 + 15 = 30 poäng ligger Aho trea i nykomlingarnas skytteliga och sjua i poängstatistiken.

Aho gjorde samtidigt klubbhistoria. Han blev den yngsta spelare i Carolina Hurricanes och föregångaren Hartford Whalers att mäkta med ett hattrick.

Jody Hulls tidigare rekord från säsongen 1988-1989 hade fyllt 28 år i vår. Hull var 20 år och 24 dagar när han nätade tre gånger i samma match – Aho 19 år och 189 dagar.

Staal: Finns inget tak

Carolina hade fem raka förluster – med fem gjorda mål framåt – inför matchen mot Philadelphia. Tränaren Bill Peters valde att vaska i kedjeformationerna och bland annat flytta in Aho med Jordan Staal och Elias Lindholm.

– Det är roligt att se honom ute på isen. Alla vet hur skicklig han är, han måste bara fortsätta spela på samma sätt som han gjorde i dag, konstaterar svensken Lindholm på Hurricanes webbplats.

– Det finns inget tak för honom, säger Staal till tidningen The News & Observer. Han är väldigt smart och har bra händer. Jag ser med iver fram emot att se honom växa till den spelare vi alla vill se – och jag tvekar inte alls på att han gör det.

Kepsar har kastats in på isen efter Sebastian Ahos hattrick, Carolina-Philadelpia, februari 2017.
Bildtext Hemmapubliken hedrade hattrickskytten på sedvanligt vis.
Bild: All Over Press

Tränaren Peters stämmer in i hyllningskören och säger på NHL:s webbsidor att Aho beter sig moget.

– Han ska hyllas för att i ung ålder anpassa sig till spelet i NHL och överlag livet i Nordamerika. Han är en smart och tävlingsinriktad kille, som kan spela flera olika positioner.

Diskussion om artikeln