Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Centerkandidaten Emmanuel Macron ny förhandsfavorit i franska presidentvalet

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 09:59.
Centerpolitikern Emmanue Macron är nu förhandsfavorit i det franska presidentvalet. Han tippas nå den andra omgången i maj tillsammans med ytterhögerledaren Marine Le Pen
Bildtext Centerpolitikern Emmanue Macron är nu förhandsfavorit i det franska presidentvalet. Han tippas nå den andra omgången i maj tillsammans med ytterhögerledaren Marine Le Pen
Bild: EPA/WAEL HAMZEH

Den obundne centerpolitikern Emmanuel Macron har överraskande seglat upp som favorit i det franska presidentvalet i vår.

Enligt en ny opinionsmätning skulle den förre ekonomiministern Macron nå den andra och avgörande omgången tillsammans med ytterhögerkandidaten Marine Le Pen.

Macron skulle vinna den andra omgången den 7 maj med 65 procent av rösterna.

Den förra förhandsfavoriten, högerkandidaten François Fillon skulle inte nå den andra omgången enligt opinionsmätningen som publiceras i tidningen Les Echos.

Men även Fillon skulle slå Le Pen om han trots allt når den andra omgången.

Emmanuel Macron skulle enligt opinionsmätningen få upp till 23 procent av rösterna i den första omgången i april medan Fillon skulle få högst 20 procent.

Löneskandal skadar Fillon

Stödet för Fillon har rasat under de senaste veckorna samtidigt som hans valkampanj har skakats av anklagelser om att hans fru drog ekonomiska fördelar när Fillon var senator och senare premiärminister.

Polisen har intett en officiell utredning om misstankarna att Fillon och hans fru fick över en miljon euro för hennes arbete som assistent ii parlamentet, trots att hon inte verkar ha arbetat särskilt mycket.

Det konservativa republikanska partiet som ställde upp Fillon som sin kandidat har för sin del börjat utreda om man kunde ställa upp en annan kandidat om skandalen förvärras.

Fillon slog tillbaka på onsdagen då han bad konservativa ledamöter i parlamentet att vänta och se i 15 dagar hur polisens utredning framskrider.

- Ingen kommer att förhindra att Fillon och högern ställer upp i valets första och andra omgång, försäkrar Fillons talesman Thierry Solere.

Även Le Pen i blåsväder

Även Nationella Frontens ledare och EU-parlamentarikern Marine Le Pen är invecklad i en skandal.

EU-parlamentet beslöt på onsdag att Le Pen måste betala tillbaka 300 000 euro som har gått till hennes assistent Catherine Griset.

Le Pen vägrade att återbetala summan inom utsatt tid, före midnatt på tisdag vilket innebär att summan dras av hennes lön.

EU-parlamentet anser att Griset inte hade rätt till sin lön eftersom hon inte bodde vare sig i Bryssel eller i Strasbourg där parlamentet har sitt högkvarter.

Diskussion om artikeln