Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lars Lagerbäck tar över Norges landslag: ”Tufft, krävande och spännande”

Från 2017
Lars Lagerbäck, EM 2016.
Bildtext Ingen pensionering ännu för 68-årige Lars Lagerbäck.
Bild: All Over Press

Efter jättesuccén med Island i förra sommarens fotbolls-EM planerade Lars Lagerbäck på att avsluta tränarkarriären. Nu står det klart att han istället flyttar till Norge.

Att en svensk skulle väljas till Norges förbundskapten efter sparkade Per-Mathias Högmo var väntat. Men namnet som främst figurerat i förhandsspekulationerna var Erik Hamrén – inte Lars Lagerbäck.

Lagerbäck blev nationalhjälte på Island då han ledde mästerskapsnykomlingen till kvartsfinal i EM i Frankrike i somras, och steg efter succén av jobbet.

Tänkte om

– Jag har lovat mina nära och kära att jag inte ska hoppa på ett nytt hundraprocentigt jobb om det inte är nåt väldigt, väldigt speciellt, sade Lagerbäck till Yle Sporten i augusti.

68-åringen stängde nästan dörren för en fortsatt tränarkarriär – men slog nu igen upp den vidöppen. Lagerbäck överraskade många genom att skriva på ett treårigt kontrakt med Norges landslag.

Lars Lagerbäck, EM 2016.
Bildtext Lagerbäck ledde bland annat Island till åttondelsfinalseger över England.
Bild: All Over Press

– Jag har ju funderat på att pensionera mig men jag har aldrig stängt dörren. Jag fick erbjudanden som skulle ha kunnat göra mig ekonomiskt oberoende, säger Lagerbäck i ett pressmeddelande.

– Det här är en utmaning som verkligen motiverar mig. Prestationer och resultaten hittills i VM-kvalet har inte varit bra. Vi måste vara ärliga med var vi står, samtidigt ser jag en potential i det här laget.

Stor VM-kvalutmaning

Norge ligger näst sist i sin VM-kvalgrupp och det stora målet är EM-slutspelet 2020. Lagerbäcks debutmatch vid rodret går mot grupptvåan Nordirland den 26 mars.

– Två extra viktiga och avgörande matcher står på tur. Det blir tufft, krävande och spännande. Och jag är jättemotiverad för uppgiften, säger Lagerbäck.

På presskonferensen där Lagerbäck presenterades konstaterade svensken att han ogillar uttrycket ”attraktiv fotboll” och att han inte har något emot att jämföras med den legendariska norska försvarstaktikern Egil ”Drillo” Olsen som ledde Norge 1990-1998 och 2009-2013.

Lagerbäck var Sveriges chefstränare 2000-2009. Han klev nyligen in som rådgivare till den nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson men hoppar nu av det uppdraget.

Diskussion om artikeln